Realizarea celui de-al doilea fir de aducțiune a apei Isvarna – Craiova, o investiție cu valoare de aproape 130 milioane euro, care urmeazã sã fie finanțatã din fonduri europene, în cadrul celei de-a doua faze a Master Planului pentru apã și evacuarea apelor uzate, a fost subiectul central al unei întâlniri de lucru desfãșurate miercuri dupã-amiazã, în Isvarna, cu participarea reprezentanților din conducerea Consiliilor Județene (CJ) Dolj și Gorj, a Primãriei Municipiului Craiova și a SC Compania de Apã Oltenia SA.
La discuții au fost prezenți, de asemenea, primarii localitãților situate pe traseul conductei, arhitecții-șefi ai celor douã județe și specialiști din aparatele proprii ale consiliilor județene, dar și factori de decizie din instituții implicate în implementarea proiectului.
În deschiderea întâlnirii de lucru, au fost prezentate de cãtre directorul general al SC Compania de Apã Oltenia SA, Constantin Mitrițã, datele tehnice ale investiției, precum și traseul noii conducte. Totodatã, discuțiile purtate au contribuit la consolidarea relațiilor de colaborare, cu un rol major în depãșirea obstacolelor inerente unui proiect de amploare, cu atât mai mult cu cât noua aducțiune de apã va traversa proprietãți private, dar și porțiuni de cale feratã și drumuri naționale.
De altfel, în acest context, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj și, totodatã, al Asociației de Dezvoltare Intercomunitarã „Oltenia“, a subliniat faptul cã parteneriatul între autoritãțile din cele douã județe reprezintã cheia succesului în derularea unui demers emblematic pentru întreaga regiune.
La rândul sãu, președintele CJ Gorj, Cosmin Mihai Popescu, a afirmat disponibilitatea instituției pentru susținerea investiției în realizarea celui de-al doilea fir de aducțiune Isvarna – Craiova.
În cadrul discuțiilor, a fost evidențiat rolul important pe care actualul ministru al Muncii și Justiției Sociale, Lia Olguța Vasilescu, primar al Municipiului Craiova în perioada 2012-2017, l-a avut în inițierea și derularea primelor etape ale proiectului de realizare a noii aducțiuni de apã de la Isvarna.
Localitățile care vor fi alimentate din firul II Isvarna sunt, din județul Dolj, municipiul Craiova, orașul Filiași și comunele Brădeşti, Coţofenii din Faţă, Almăj, Işalniţa, Şimnicu de Sus, iar din județul Gorj orașul Rovinari și comunele Brănești, Câlnic, Godinești, Plopșoru, Telești, Tismana și Țânțăreni.
Valoarea totală a investiției pentru cel de-al doilea fir de aducțiune Isvarna – Craiova este de 128.457.897 de euro, reprezentând cheltuieli cu reabilitarea conductei pe o lungime de 27,4 kilometri, extinderea ei cu o lungime de 96,4 kilometri, precum și amenajarea incintei de captare la Isvarna și a noii stații de hipoclorit.
Proiectul privind realizarea aducțiunii de apã de la Isvarna face parte dintre demersurile cuprinse în cea de-a doua etapã a Master Planului pentru apã și evacuarea apelor uzate, cu o valoare totalã de 434.595.564 de euro, inclusiv TVA. În județul Dolj, celelalte investiții din aceastã fazã vizeazã 22 de localitãți: cele 3 municipii (Craiova, Calafat, Bãilești), 2 orașe (Bechet și Dãbuleni) și 17 comune (Breasta, Bucovãț, Cãlãrași, Cârcea, Cerãt, Coțofenii din Dos, Ghercești, Ișalnița, Maglavit, Malu Mare, Mischii, Ostroveni, Pielești, Piscu Vechi, Poiana Mare, Rast, Șimnicu de Sus).
![Masterplanul pentru Apă, realizare majoră a CJ Dolj cu ajutorul fondurilor europene](https://www.estv.ro/wp-content/uploads/2017/04/intalnire-Isvarna-9.jpg)