Deputații europeni au găsit soluții pentru a-i ajuta pe cetățenii UE care doresc să lucreze într-un alt stat membru. Acest lucru se poate realiza prin clarificarea dreptului la liberă circulație, furnizarea de mijloace adecvate de atac la nivel național în cazul în care suferă de discriminare, precum și înființarea de puncte de contact și informare în statele membre.
„Dreptul cetățenilor UE de a lucra într- un alt stat membru este prevăzută în legislația Tratatului UE. Cu toate acestea, discriminarea bazată pe naționalitate rămâne . Această legislație are ca scop clarificarea, facilitarea și aplicarea mai bine a drepturilor europenilor și de punere a acestora în acord cu legislația UE. Totuși, raportul prezent nu creează și nu impune noi obligații statelor membre”, se arată în raportul deputatului Edit Bauer.
Potrivit cifrelor Comisiei Europene , 6,6 milioane de cetățeni ai UE au trăit și au lucrat într- un alt stat membru decât propria lor țără, în 2012. Acest număr reprezăntă peste 3% din toți lucrătorii din UE. Un studiu similar din 2011 a constatat că 15 % din cetățenii UE nu s-ar lua în considerare să-și caute de lucru într-un alt stat membru, pentru că au simțit că au existat prea multe obstacole.
Legislația în vigoare prevede că lucrătorii din Uniunea Europeană, care se confruntă cu discriminarea pe motive de naționalitate, trebuie să beneficieze de mijloace eficiente de protecție juridică și căi de atac.
De asemenea, deputații au votat și în favoarea consolidării rolului partenerilor sociali (ONG-uri, asociații, sindicate), în sprijinirea victimelor discriminării în justiție.
Deputații europeni consideră, de asemenea, că statele membre și omisia Europeană ar trebui să stabilească o rețea europeană de puncte de contact naționale pentru îmbunătățirea cooperării în aplicarea drepturilor lucrătorilor din alte țări ale UE.
Textul adoptat de către Comisia de Protecție Socială stabilește mandatul Parlamentului de a începe negocierile cu guvernele naționale în cadrul Consiliului. Rezoluția a fost adoptată cu 41 de voturi pentru, 2 împotrivă și 2 abțineri, iar mandatul de negociere a fost adoptat cu 40 de voturi pentru, 3 împotrivă și 1 abținere