„Printr-un ordin de ministru publicat luni în Monitorul Oficial s-a decis ca în perioada septembrie – noiembrie 2022 să fie vânate 239 de exemplare de cocoș de munte pe teritoriul României. Cea mai mare cotă de recoltare a fost stabilită pentru județul Harghita. Asociațiile ornitologice sau de mediu se opun categoric vânătorii de cocoș de munte”, precizează http://www.digi24.ro.
Conform sursei citate, Ministerul Mediului susține în ultimii zece ani, populația acestora crescuse, drept pentru care prin ORDIN DE MINISTRU!!!, s-a decis că în Harghita pot fi vânate 38 de exemplare, iar la nivel național, 239 exemplare.
Cum vânarea acestei specii a fost interzisă în urmă cu 10 ani așa că este greu de înțeles pe ce s-a bazat Ordinul de Ministru. „Fiindcă nu s-au mai dat cote de recolta, nu s-au mai făcut nici evaluări populationale. În mod normal, dacă tot voiau să împuște, întâi trebuiau să-i pună un sezon sa facă evaluări și următorul abia sa le dea cota de recolta”, precizează surse Zonal Media.
„Se vânează exclusiv în aprilie, când e perioada de împerechere (rotit), singura din an când te poți apropia de el, concentrat fiind pe cucerirea găinilor, în rest fiind f. discret și greu de văzut. În plus, rotește numai în poienile pădurilor de rășinoase de la altitudini mari, dimineața când se crapă de ziua. Trebuie sa pleci și la miezul nopții, să înoți prin zăpezi mari ca să ajungi sus, să știi locurile de rotit și sa stai ore în șir ascuns la panda. Și unii după toate astea îl împușcă sa se faleasca cu el împăiat pe perete și cu o pana la pălărie”mai precizează sursele noastre.