Holocaustul este o pata importantă pe obrazul Europei. 13 septembrie 1942 a fost o zi neagră pentru romii doljeni care au fost deportați. Unii dintre aceștia nu au main apucat sa revina în locurile de baștină, ci și-au găsit sfârșitul departe. Parnică Băculescu, Vasile Miclescu și Nicolae Serdaru sunt trei români inimoși care, în timpul deportarii din 1942, au reușit să salveze peste 300 familii de la exterminare. In cinstea tuturor romilor care au avut de suferit secolul trecut, Partida Romilor a organizat mai multe evenimente. Dacă în acestă dimineață, la Biserica Madona Dudu a avut loc o slujbă se pomenire a celor deportați în 1942, după amiază, în Sala Consiliului Județean atât romii cât și oficialitățile locale au participat la un simpozion realizat tocmai pe tema deportării. „Este ziua în care trebuie să ne aducem aminte de ceea ce a fost atunci. Să ne gândim la faptul că în ciclicitatea sa, istoria nu trebuie să repete anumite fenomene, precum cel al deportării, al Holocaustului. Niciodată, omul să nu se mai ridice împotriva omului, iar noțiunile de deportare, exil sau exterminare trebuie să dispară din vocabularul oricărei limbi, mai ales din practicile de represiune. 13 septembrie va rămâne o zi tristă în istoria judeţului Dolj. Felicitări organizatorilor, pentru suita de manifestări de astăzi, prin care se demonstrează că niciodată faptele din trecut nu trebuie uitate”, a arătat Sorin Manda, city manager-ul Craiovei.
„Vreau să vă mulțumesc în numele comunității rome că ați dat atenție acestui eveniment important pentru etnia romă. Este pentru prima oară în istoria Craiovei când organizăm un astfel de eveniment și anume comemorarea romilor din Dolj. La 13 septembrie 1942 romii au fost deportați. Astăzi este ziua în care etnia romă din județul Dolj dorește a-și venera înaintașii, a-și jeli morții, a cugeta asupra condiției umane și a ne gândi cu toții la libertate, la faptul că ororile trecutului niciodată nu trebuie să se mai repete“, a arătat, la rândul său, Romeo Tiberiade, președintele Partidei Romilor Pro Europa.
„Doljul este printre primele județe care a adoptat o strategie pentru comunitățile defavorizate. Încercăm să ducem la bun sfârșit acest lucru. Nu trebuie uitat că 24.000 de cetățeni români, pentru că despre asta este vorba, indiferent de etnie, au avut de suferit atunci”, a explicat, Cosmin Vasile, vicepreședinte al Consiliului Județean Dolj.
La simpozion a fost prezent și profesorul suedez Jurgen Indt.