Universitatea de Arhitectura si Urbanism Ion Mincu (UAUIM) a desemnat cele 3 cule care vor beneficia de idei de proiecte de conservare – restaurare
Trei dintre cele 27 de cule din Oltenia au sansa de a castiga lupta cu timpul: la 6 luni dupa lansarea proiectului Cule in lumina, perioada in care fiecare dintre constructii a fost prezentata publicului larg, Grupul CEZ in Romania impreuna cu UAUIM anunta acum rezultatul voturilor.
Pe site-ul oficial al campaniei (culeinlumina.ro) comunitatea locala si publicul national au avut la dispozitie mai multe saptamani pentru acordarea votului pentru cula preferata, care din punctul lor de vedere ar necesita un proiect de restaurare.
Acest vot s-a încheiat cu un top 10 al celor mai votate constructii, dintre care reprezentantii UAUIM au selectat 3 cule: Cula I. C. Davani , Casa Cula Eftimie Nicolaescu si Cula Cioaba Chintescu.
“Implicarea comunitatii locale si a publicului larg ne onoreaza si ne valideaza decizia de a ne orienta eforturile catre istoria bogata a ariei noastre de activitate si catre aducerea ei in lumina prezentului. Multumim tuturor celor care ne-au impartasit povesti despre energia speciala a unui #Acasa de odinioara”, a declarat Ondrej Safar, CEO CEZ Romania.
„Implicarea UAUIM in proiectul Cule in lumina reprezinta o etapa fireasca in demersul Grupului CEZ de a pune in lumina atentiei publice aceste edificii – martori ai istoriei. Primul pas din realizarea de propuneri de restaurare-conservare pentru culele oltenesti a fost reprezentat de selectia a 3 cule de catre experti si arhitecti de la UAUIM. Criteriile principale folosite in evaluare au fost: relevanta edificiului pentru programul de arhitectura de tip cula si fezabilitatea unei propuneri de interventie asupra cladirii, stabilita pe baza evaluarii starii de conservare si a utilizarii actuale”, spune Conf. dr. arh. Oana Diaconescu.
In perioada imediat urmatoare, echipe de studenti din anii IV si V ai Universitatii, sub indrumarea atentă a cadrelor didactice, vor face o vizita de studiu in localitati, unde vor realiza masuratori, cercetare la fața locului si vor aduna informatii relevante pentru munca lor ulterioara.
Dupa pregatirea ideilor de proiecte de conservare-restaurare pentru cele 3 cule, acestea vor fi jurizate in cadrul unui concurs care va avea loc in a doua jumatate a anului 2020, concurs care beneficiaza inclusiv de certificare internationala.
Avand in vedere rolul pe care aceste cule l-au avut pentru dezvoltarea culturala si sociala a Olteniei si numarul din ce in ce mai mic al acestor constructii-simbol, proiectul lansat de Grupul CEZ in Romania cu sprijinul Institutului National al Patrimoniului (INP) si UAUIM prezinta în format digital – pe www.culeinlumina.ro – detalii despre importanta si istoria fiecarei cule.
La imbogatirea informatiilor au participat atat reprezentantii autoritatilor locale din zona Olteniei, cat si pasionatii de istorie din regiune.
Cula I. C. Davani dateaza din prima jumatate a sec. XIX. Conform lui Iancu Atanasescu, casa este cunoscuta sub numele de Ion C. Savoiu. In imediata ei apropiere exista o bisericuta din lemn, astazi inchisa pentru cult, ctitorita in anul 1826. Ultimii proprietari au fost invatatorul I. C. Savoiu si sotia sa, Teodora.
Casa Cula Eftimie Nicolaescu este o locuinta din secolul XIX, cu elemente fortificate, specifice perioadei. Aceasta poarta numele fostului proprietar, Eftimie Nicolaescu, locuitor al satului Runcurel, o localitate care in curand va fi istorie din cauza extinderii exploatarilor miniere din zona, deoarece locuitorii au inceput sa fie relocati din vatra satului.
Cula Cioaba Chintescu dateaza de la inceputul sec. XIX, primul ctitor al culei fiind boiernasul Raducan Cioaba din Slivilesti. In anul 2016 cula a fost cumparata de la mostenitori, de catre Consiliul Judetean Gorj, si data in custodie Muzeului Judetean Gorj “Alexandru Stefulescu”, prilej cu care a fost refacut acoperisul.