Soprana Irina Baianț, care o va interpreta pe Eliza Doolittle în musicalul „My Fair Lady”, alături de Ana Maria Georgescu, ar fi putut fi astăzi medic, după cum povestește chiar ea. Încă din copilărie a descoperit nu numai că era pasionată de acest domeniu, inspirată și de profesia mamei sale, dar și că are o abilitate extraordinară de a reține și de a înțelege multe informații. „Mergeam cu mama la serviciu, ea a fost cercetător științific, dar a lucrat și pe partea de farmacologie. Și acolo citeam tot felul de informații care îmi cădeau în mână. Pur și simplu luam o carte de farmacologie, citeam și rețineam tot felul de lucruri. Mai târziu i le spuneam și nu înțelegea de unde le știu. Și îi ziceam că le-am citit la ea în carte. M-a întrebat dacă îmi place ce citesc. I-am spus că da și puneam întrebări pentru că pur și simplu înțelegeam ce citeam, reacții chimice etc., nu doar că le rețineam”.
Cât despre memoria sa, Irina spune că are amintiri încă de vârsta de două-trei luni, lucru mai puțin întâlnit, amintiri ale unor întâmplări confirmate cu familia sa. Acest tip de memorie a ajutat-o mai târziu să rețină imediat tot ce citea. „Când citesc ceva, pot reda peste 5 minute totul, în proporție de 80%, exact în ordinea respectivă. Cred că este o combinație între memorie vizuală și o memorie senzitivă, afectivă. Adică sunt anumite cuvinte, situații sau fraze care îmi dau anumite stări și le asociez in minte astfel încât le rețin. Încerc să combin mai multe simțuri, astfel încât totul se întipărește în memorie”, spune Irina.
Cu acest dar și cu această pasiune, drumul Irinei părea unul deja trasat. Însă, o poveste foarte interesantă a îndreptat-o și spre muzică. „Am început să merg la balet de la 3 ani, la Palatul Copiilor. Rețineam imediat, apropo de memorie și de ureche muzicală, și învățam foarte repede melodiile pe care dansam. Într-o zi, am îndrăznit să mă apropii de pianină și, având o melodie în minte, am început să caut pe pian notele care corespundeau melodiei”. Profesoara a observat, a vorbit cu părinții Irinei și i-a sfătuit să o înscrie să studieze și pianul.
Câțiva ani mai târziu a intrat în clasa I la liceul George Enescu, după susținerea unui concurs de admitere. La finalul liceului de muzică ea a schimbat profilul de studiu al pianului cu cel de canto clasic, dar a început și pregătirea pentru facultatea de Medicină, dorindu-și în continuare să urmeze această profesie. „Făceam meditații la anatomie, fizică, biologie, chimie. Dar totul s-a oprit când, după jumătate de an de studiu la canto clasic, am luat premiul I pe țară la Olimpiada Națională de Muzică cu o medie de 10 pe linie de la toți profesorii care au venit din Conservator și din străinătate să noteze la acest concurs. Așa am intrat fără admitere la Conservator. Sau, mai bine zis, m-am trezit intrată acolo, chiar dacă eu voiam să dau examen la Medicină. Mi-am spus că poate așa trebuia să fie”. În continuare, artista spune că citește permanent informații din jurnale medicale despre cele mai recente descoperiri.
Spectatorii români și iubitorii de musical care vor să o vadă pe Irina Baianț, dar și pe Ana Maria Georgescu în „My Fair Lady” nu trebuie să rateze spectacolele din 21 și 22 martie, de la ora 20:00 și din 23 și 24 martie, de la ora 15:00 sau de la ora 20:30. Biletele se pot achiziționa de pe www.grandentertainment.ro, www.iabilet.ro și pe www.myfairladythemusical.ro.