Am avut o întâlnire foarte importantă. Am discutat despre starea economiei românești din această perioadă de criză, am discutat despre protecția docială a românilor și am discutat despre finnațele publice ale României, în această perioadă.
Am constatat ca, la nivelul Guvernului, există multe proiecte foarte bune, există foarte multă implicare pentru a rezolva problemele în așa fel încât și românii, și firmele românești să treacă cât se poate de bine prin această criză. Este nevoie de măsuri speciale în vremuri speciale.
Noi am înțeles că și românii au probleme imense, fiecare în felul lui, am înțeles că și formele au probleme foarte mari. Dorim să venim cu măsuri de sprijin și pentru oamenii simpli, și pentru economia românească, pentru firmele românesti, pentru a nu sacrifica mai mult decât este absolut necesar pentru a trece prin această criză care se va termina, la un moment dat. Ne dorim ca atunci când această criză sanitară se va termina, România să fie în stare să repornească imediat economia și să revenim la o viață normală pe care ne-o dorim cu toții.
Două chestiuni aș vrea să spun în acest context, două măsuri pe care le-am convenit împreună cu premierul și cu miniștrii care au participat la această întâlnire.
Prima – și cred că este foarte importantă – se conturează o rectificare bugetară, o rectificare bugetară extraordinară, care se face în această stare de urgență pe două paliere. Este nevoie de rectificare bugetară pentru a aloca mai mulți bani pentru sănătate. Sănătatea oamenilor este prima prioritate și pentru a rezolva problemele este nevoie, evident, și de oameni, dar și de bani.
A doua chestiune se referă la oamenii, la românii care, din varii motive, nu mai pot merge la serviciu, că se închide firma sau intră în șomaj tehnic. Și atunci este nevoie de bani pentru a veni în sprijinul oamenilor, pentru a suplini banii care se alocă pentru șomaj tehnic.
Deci, pe de-o parte, este nevoie de rectificare bugetară pentru a avea grijă de sănătate, de domeniul sănătății. Pe de cealaltă parte, de domeniul șomajului tehnic, deci de protecție socială.
A doua chestiune, care cu siguranță îi va bucura pe foarte mulți – Guvernul este pregătit ca mâine să dea Ordonanță de urgență care permite amânarea plății ratelor la bancă, pe de-o parte, pentru persoane fizice, adică pentru oamenii care au rate la bancă, dar și pentru firmele din România.
La cererea celor care au datorii la bănci, plata ratelor se poate amâna cu până la nouă luni, deci, practic, ratele pot fi amânate până la sfârșitul acestui an.
Suntem convinși că până atunci economia își va reveni, oamenii își vor reveni și atunci lucrurile vor intra mult mai ușor într-o normalitate.
Iată deja o serie de măsuri foarte concrete, care se vor constitui în facilități reale atât pentru oamenii simpli, cât și pentru firmele din economia românească.