4Președintele Consiliului Județean (CJ) Dolj, Ion Prioteasa, a participat, miercuri, la evenimentul de prezentare a Programului Interreg V-A România – Bulgaria, organizat în sala de ședințe a Palatului Administrativ. Cu acest prilej, Ion Prioteasa, președintele CJ Dolj, a reliefat rolul important pentru dezvoltarea județului al proiectelor europene implementate în cadrul programelor de cooperare transfrontalieră, reafirmând atenția deosebită pe care instituția o acordă în continuare accesării fondurilor comunitare.
„Suntem onorați să găzduim această întâlnire la Consiliul Județean Dolj. Îmi face plăcere să observ în jurul mesei multe persoane care, de-a lungul acestor ultimi ani, s-au preocupat intens pentru a implementa proiecte cu finanțare nerambursabilă, ceea ce îmi întărește ideea că și în privința segmentului financiar 2014-2020 interesul pentru atragerea de fonduri europene este, în continuare, unul major.
Speranța noastră și, deopotrivă, șansa noastră, a celor care trăiesc în această zonă, din care fac parte Doljul și trei districte bulgare – Vidin, Vratsa și Montana -, una dintre cele mai sărace euroregiuni ale spațiului comunitar, rămâne accesarea fondurilor.
În acest sens, politica noastră, a Consiliului Județean Dolj, a fost de a fructifica posibilitatea oferită de fiecare program al Uniunii Europene pentru a depune cel puțin un proiect cu finanțare nerambursabilă. În egală măsură, nu cred că există o primărie doljeană care să nu fi realizat măcar o investiție cu ajutorul fondurilor comunitare.
Mă bucur că participăm la prezentarea Programului Interreg V-A România – Bulgaria, o garanție a bunei colaborări cu partenerii noștri de peste Dunăre, dar, totodată, și o continuare a programelor de cooperare transfrontalieră grație cărora am reușit să implementăm o serie întreagă de proiecte, benefice pentru comunitățile locale de pe ambele maluri ale fluviului.
Aș aminti aici investiții precum sistemul comun de monitorizare, informare și alarmare pentru situațiile de urgență provocate de producerea unor calamități naturale și poluări accidentale în regiunea Dolj – Vidin – Vratsa – Montana, reabilitarea infrastructurii de acces către punctul de trecere a frontierei Bechet – Oreahovo, realizarea Centrului de coordonare și conducere a intervenției în caz de dezastre, precum și a Centrului de informații și comunicații Dolj – Vratsa.
Sunt doar câteva exemple ale conlucrării eficiente pe care am dezvoltat-o în ultimii ani cu partea bulgară, dar și ale relației speciale cu Biroul Regional pentru Cooperare Transfrontalieră Călărași, instituție care facilitează implementarea acestui tip de proiecte și la care am găsit mereu deschidere și sprijin.
CJ Dolj rămâne conectat la programele derulate în România de Uniunea Europeană și va acționa în continuare în sensul dezvoltării economice și sociale a județului prin mecanismele structurale și proiectele cu finanțare din surse comunitare”, a declarat președintele Consiliului Județean Dolj, Ion Prioteasa.
Programul Interreg V-A România – Bulgaria dispune de un buget total în valoare de 258,5 milioane de euro, din care 215,7 milioane de euro provenind din Fondul European de Dezvoltare Regională. Suma este destinată unui număr de șapte județe din România – Dolj, Mehedinți, Olt, Teleorman, Giurgiu, Constanța și Călărași – și opt districte din Bulgaria – Vidin, Vratsa, Montana, Pleven, Dobrici, Veliko Târnovo, Ruse și Silistra.
Programul, gestionat de Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice în calitate de autoritate de management, vizează dezvoltarea zonei de graniță prin proiecte comune, cu impact transfrontalier, implementate până în anul 2020.
Mai multe informații pot fi obținute accesând  www.cbcromaniabulgaria.eu.

Comentarii

comentarii

Leave A Reply

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !