În program:
Johann Sebastian Bach: Concertul în La minor pentru vioară și orchestră, BWV 1041
Ludwig van Beethoven: Concertul în Re major pentru vioară și orchestră, op. 61
Johannes Brahms: Concertul în Re major pentru vioară și orchestră, op. 77
Reputatul violonist Florin Croitoru este invitat special la concertul de închidere a stagiunii „Muzica inspiră”, vineri, 28 iunie, ora 19:00, alături de maestrul Gian Luigi Zampieri (Italia). Programul inedit, trei concerte a trei mari compozitori – Bach, Beethoven, Brahms – va fi unul de virtuozitate, ca un arc peste timp, de la perioda barocă la romantism.
Florin Croitoru
După concertele sale de debut ca solist cu Filarmonica din Viena sub bagheta lui Christoph von Dohnanyi, Florin Croitoru a fost aclamat de presa din Austria ca fiind un „solist fenomenal” (O.O.Nachrichten – Linz) cu o „tehnică perfectă” (Neue Kronen Zeitung – Vienna). A apărut în nenumărate recitaluri și concerte, în numeroase țări din Europa, Asia, Africa și Statele Unite ale Americii. De asemenea, a câștigat 11 premii la diferite concursuri internaționale de vioară, menționând, în 1992, premiul I la concursul „Fritz Kreisler” de la Viena, devenind astfel primul și până astăzi singurul violonist român distins cu acest premiu de mare prestigiu. În completarea personalității sale artistice, vin de asemenea multe imprimări pe CD, precum și difuzări live sau imprimate la diverse posturi de radio și TV din Statele Unite ale Americii, Ungaria, Italia, Franța, Austria, Japonia, Irlanda, Islanda, Suedia, Polonia, Norvegia, Marea Britanie și România. Florin a primit Diploma de Licență de la Academia de Muzică din București. Profesorii săi de vioară în România și străinătate au fost (in ordine cronologică): Ionel Nistor, Cristina Ardelean, Mihai Constantinescu, Nicolae Bilciurescu, Valeriu Rogacev, Modest Iftinchi, Ștefan Gheorghiu, Eduard Schmieder și Victor Danchenko. Repertoriul și imprimările sale includ majoritatea concertelor dedicate viorii, de la baroc la contemporani, precum și câteva programe rare de recital, cum ar fi „Niccolò Paganini – 24 de Capricii pentru vioară solo”, „Fritz Kreisler – Universul miniaturilor”, „Virtuozitatea violonistică”, „Florin Croitoru cântă propriile transcripții și compoziții originale”. Începând cu anul 2010, Florin a publicat în premieră mondială, mai multe albume de transcripții pentru vioară solo, realizate după unele dintre cele mai frumoase și dificile piese de virtuozitate compuse vreodată pentru pian și/sau chitară (www.maximpublishinghouse.webs.com). Când nu se află în turneu de concerte în străinătate, prof. Croitoru își petrece timpul și în țara sa de naștere, datorită implementarii cercetării sale doctorale (încheiate în 2003) cu privire la o nouă metodă de predare a viorii. Astăzi, mulți dintre studenții săi sunt laureați la diferite concursuri naționale și internaționale de vioară. În afară de solistică și de cursuri de măiestrie, dr. Croitoru este invitat în mod regulat ca membru de juriu, în diverse concursuri internaționale de muzică. Din 1999, susține o clasă de vioară în cadrul Universității Naționale de Muzică din București.
Gian Luigi Zampieri
Gian Luigi Zampieri, născut în 1965 la Roma, este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând în 1988 Diploma de Onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein. La vârsta de 15 de ani a devenit organist la Basilica di Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani. În 1997 a câştigat Concursul Internațional ”A. Pedrotti”, fiind primul dirijor italian laureat al acestui concurs. Lansat din anii studenţiei în cariera dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre din România, precum şi din străinătate. Din 1986, este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat. Este realizatorul paginii web dedicate maestrului său, dirijorul și profesorul Franco Ferrara, la centenarul nașterii acestuia. În octombrie 2011, a dirijat concertul de deschidere al stagiunii Orchestrei de Cameră Radio din București, prezentând în primă audiție absolută propria compoziție ”Non nobis Domine, portretul lui Jacques de Molay”, interpretată cu ocazia aniversării procesului care a hotărât desființarea Cavalerilor Templieri – Ordinul Templului lui Solomon. Dirijorul Gian Luigi Zampieri deține titlul de merit de Cavaler al „Sacro Militare Ordine Constantiniano di San Giorgio”. În prezent este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia) și al Filarmonicii „Oltenia” Craiova.