Peste 12.650 de cărți funciare vor fi eliberate gratuit până în luna august 2019 pentru proprietarii terenurilor agricole din comuna BRĂDEȘTI, județul Dolj, prin Programul național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) – ETAPA 1, Lot 2 – Servicii de înregistrare sistematica în sistemul integrat de cadastru și carte funciară a imobilelor. Luni, în comuna Brădești a avut loc deschiderea oficială a începerii lucrărilor de cadastru general din cadrul Programului național de cadastru și carte funciară 2015-2023 (PNCCF) – ETAPA 1, pentru această unitate administrativ teritorială. La eveniment au participat directorul O.C.P.I. Dolj, Mihai CILIBIU, primarul localității Brădești, Ion RĂCĂREANU, reprezentanții prestatorului de servicii de înregistrare sistematică a imobilelor în sistemul integrat de cadastru și carte funciară, dar și o parte din locuitorii comunei.
Comuna Brădești are suprafața de 6339 ha și un număr estimat de aproximativ 12.650 de imobile.
În prezent, din totalul de 111 de unități administrativ-teritoriale (UAT) din județul Dolj, au fost cadastrate în proporție de sută la sută în trei UAT-uri (Dranic, Mischii, Goicea), iar în alte 104 se desfășoară lucrări de înregistrare sistematică a imobilelor în cadrul PNCCF, atât la nivel de UAT, cât și pe sectoare cadastrale, pe contracte de finanțare încheiate în anii 2017 și 2018. Lucrările de cadastru aferente contractelor de finanțare încheiate la nivelul anului 2016 au fost deja finalizate la nivel de sectoare cadastrale.
”În prima etapă a PNCCF au fost incluse patru unități administrativ-teritoriale: Brădești, Coțofenii din Dos, Goicea și Pielești. În comuna Goicea, lucrările de cadastru general au fost finalizate la începutul acestui an.
Pentru anul 2018 au fost încheiate, până în prezent, contracte de finanțare pentru 99 de UAT-uri, dintre cele 101 de UAT-uri eligibile și sperăm să înceapă cât mai curând lucrările de înregistrare sistematică a imobilelor în cele 31 de comune din județul Dolj aflate pe lista celor 660 de UAT-uri din mediul rural din toate județele țării, care vor fi cadastrate integral din fonduri externe nerambursabile prin Programul Operațional Regional 2014-2020”, a precizat directorul O.C.P.I. Dolj, Mihai CILIBIU.
Obiectivul principal al PNCCF este înregistrarea gratuită a tuturor imobilelor (terenuri, clădiri și apartamente) din România în Sistemul integrat de cadastru și carte funciară. PNCCF este finanțat din veniturile proprii ale ANCPI – peste patru miliarde de lei, dar și din fonduri externe obținute prin Programul Operațional Regional, în cuantum de aproximativ 312 de milioane de euro. De asemenea, în cadrul acestui proiect, altă sursă de finanțare poate fi bugetul local.