Începând din 2011, Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă a stabilit ca fiecare zi de 13 care corespunde unei zile de marţi să fie declarată „ZIUA INFORMĂRII PREVENTIVE”. Unele persoane superstiţioase consideră ziua de „Marţi 13” o zi cu ghinion, dar noi vă spunem că nu este chiar aşa. De multe ori „ghinionul” ni-l facem şi singuri, prin lipsa informaţiilor. Putem preveni acest lucru, informându-ne, pentru că, aşa cum spunea celebrul John Davison Rockefeller, „un om informat este un om puternic”. În acest sens,astăzi, Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă “Oltenia” a organizat în centrul comercial “Auchan Craioviţa” un „Punct de Informare Preventivă”, unde au fost distribuite 200 stikere şi 800 flyere cu mesajele campaniilor de prevenire derulate la nivel naţional, campanii susţinute cu sprijinul E-ON România şi DEL.
Specialiştii Inspecţiei de Prevenire au fost în mijlocul elevilor din unităţile de învăţământ de pe raza comunelor Brabova şi Malu Mare pentru a susţine lecţii deschise şi a desfăşura exerciţii privind cunoaşterea tipurilor de riscuri prezente la nivelul comunităţii, a regulilor şi măsurilor adoptate pentru reducerea efectelor manifestării lor, precum şi a modului de comportare înainte, pe timpul şi după producerea acestora.
De asemenea, pompierii le vor reaminti, nu doar elevilor, ci şi cetăţenilor din cele două comune, importanţa respectării regulilor şi măsurilor de prevenire a incendiilor pe timpul sezonului rece, ajutându-i să conştientizeze riscurile la care se expun atunci când nu respectă măsurile de siguranţă.
Dintre acestea amintim: Campania „R.I.S.C. – siguranţa nu e un joc de noroc!”, o campanie care atrage atenţia asupra exploatării în condiţii de siguranţă a instalaţiilor electrice şi a celor de gaz şi Campania “Nu tremur la cutremur” – o campanie de informare şi pregătire a populaţiei în cazul producerii unui seism.
Câteva recomandări din cadrul campaniei R.I.S.C.:
– Nu folosiţi improvizaţii la instalaţii şi aparate!
– Nu lăsaţi mijloacele de încălzire în funcţiune nesupravegheate!
– Nu utilizaţi coşurile de fum cu defecţiuni! Izolaţi-le faţă de materiale combustibile!
– Verificaţi şi curăţaţi coşurile de fum obligatoriu înaintea sezonului rece şi ori de câte ori este nevoie!
– Nu suprasolicitaţi instalaţia electrică prin folosirea simultană a mai multor aparate electrice de mare putere!
– Nu folosiţi siguranţe fuzibile supradimensionate!
– Nu lăsaţi copii să se joace în apropierea instalaţiilor electrice sau a stâlpilor de electricitate!
– La aprinderea focului se respectă principiul “gaz pe flacără”. Întâi se aprinde flacăra apoi se deschide robinetul de gaz.