Cea de-a opta ediție a Galei Premiilor de Excelență Medica Academica a marcat 100 de apariții ale publicației și a premiat realizări deosebite din chirurgie, cercetare fundamentală, apariții editoriale în domeniul medical.

Evenimentul a avut loc în decorul select al Palatului Ghica Tei și s-a bucurat de prezența unor personalități de prim rang: acad. prof. dr. Ioan-Aurel Pop, presedintele Academiei Române, acad. prof. Victor Voicu, vicepresedintele Academiei și președintele Secției de Științe Medicale, acad. Maya Simionescu, președinta Secției de Științe Biologice a Academiei, prof. dr. Irinel Popescu, președintele Academiei de Științe Medicale, membru correspondent al Academiei Române.

În deschiderea evenimentului, Valentin Țăruș, președinte al companiilor Farmaceutica Remedia și TARUS Media, a vorbit despre începuturile proiectului, dar și despre evoluția Medica Academica de-a lungul celor o sută de ediții prin care și-a delimitat parcursul unic în piața publicațiilor de profil din România. Valentin Țăruș a mulțumit echipei și inițiatorului acestui proiect, reputatul chirurg prof. dr. Irinel Popescu.

Delia Budurcă, redactor-șef Medica Academica, a evidențiat principalele momente publicistice cuprinse în paginile revistei în ultimii zece ani. ”Am încercat să ne menținem într-o zonă de echilibru în ceea ce privește reflectarea situației din domeniul sănătății din România și, rămânând obiectivi, să ne distanțăm totuși de abordarea generală ‘all black’ a presei, tendința de a prezenta situația doar în tente negative, fără să ajungem nici în extrema cealaltă, în care totul se vede prin lentile roz”, a spus Delia Budurcă despre politica editorială a Medica Academica. Un proiect important al revistei a fost reprezentat de suplimentele Medica Academica Centenar, care au consemnat istoria principalelor specialități medicale din țara noastră și modul cum s-au creat și dezvoltat în acest răstimp, a completat Delia Budurcă.

În cadrul Galei, au fost acordate zece premii.

Conform tradiției, decernarea a început cu Premiul Fundației “Acad. Nicolae Cajal” pentru cercetare fundamentală – tineri cercetători acordat de către Irina Cajal Coraliei Bleotu de la Institutul de virusologie “Ștefan Nicolau”; domeniile sale de interes sunt studiul interacției gazdă – agent infecțios, studiul biologiei celulei stem și obținerea unor agenți terapeutici pentru ulcerații și escare, precum și studiul biologiei celulei tumorale.

În continuare, acad. Maya Siminonescu a rostit laudatio pentru Ileana Mânduțeanu de la Institutul de Biologie și Patologie celulară “N. Simionescu”, căreia i-a acordat Premiul “Acad. Nicolae Cajal” pentru realizări obținute în cercetarea fundamentală, în special pentru rezultate originale obținute în studiul mecanismelor celulare și moleculare ale procesului inflamator asociat aterosclerozei și diabetului și exploatarea potențialului lor pentru dezvoltarea de nanobioterapii.

Premiul “Dan Setlacec” pentru realizări deosebite obținute în chirurgie i-a fost înmânat prof. Grigore Tinică, Director al Institutului de Boli Cardiovasculare “Prof. George Georgescu”, Iaşi, de către Conf. Diana Păun, consilier prezidențial.

Prof. Irinel Popescu a rostit laudatio pentru Premiul “Dan Setlacec” pentru cea mai bună realizare în chirurgie care a revenit Dr. Radu Zamfir, director executiv al Agenției Naționale de Transplant, pentru realizari obținute în chirurgie și promovarea activității de transplant.

Premiul “Medica Academica” pentru publicistica medicală a fost acordat prof. Vasile Sârbu de la Universitatea “Ovidius” Constanța pentru seria de articole dedicate istoriei transplantului în România.

Premiul “Medica Academica” pentru educație a revenit prof. Ștefan Florian, Universitatea “Iuliu Hațieganu”, Cluj-Napoca, fiind înmânat de prof. Dan Mircea Enescu.

Valentin Țăruș a acordat Premiul Medica Academica “British Medical Journal – de 25 de ani în România” prof. Traian Mihăescu, editor BMJ.

Premiul pentru cea mai bună realizare editorială a revenit prof. Silviu Constantinoiu, președintele Societății Române de Chirurgie, pentru “Tratat de patologie și chirurgie esofagiană”.

Prof. Gheorghe Borcean, președintele Colegiului Medicilor din România, a oferit Premiul Colegiului Medicilor din România prof. Virgil Păunescu.

Decernarea premiilor a culminat cu Premiul de excelență Medica Academica pentru întreaga activitate care a fost acordat acad. prof. Victor Voicu de către acad. Ioan Aurel Pop, președintele Academiei Române. Profesor Universitar și Șef de disciplină (farmacologie) în două universități, General al Armatei Române, Director al unui Centru de cercetări medicale, Fondator al disciplinei de toxicologie și întemeietorul singurului centru de toxicologie clinică din țara noastră, acad. Victor Voicu este Președinte al Consiliului Științific al Agenției Naționale a Medicamentului.

Sponsorii evenimentului au fost Antibiotice Iași, Remedia, Leo Pharma, BenQ și Ropharma.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !