Miercuri a avut loc, la Craiova, prima ediție a Galei Fotbalului Doljean „Ilie Balaci”. Evenimentul s-a desfăşurat la Filarmonica Oltenia Craiova, sub egida Primăriei Craiova şi a AJF Dolj. Fotbalistul anului a fost desemnat Valentin Mihăilă, jucător al Universităţii Craiova.
„Tata a plecat mult prea devreme dintre noi. Este al oltenilor, dar să nu uităm că aparține întregii Românii. Tata a iubit mult copiii, am mai spus-o. Sunt mulți copii talentați și le recomand părinților acestora să devină orice își doresc pentru copiii lor, prieten, medic, psiholog, dar niciodată să nu devină antrenor. Este sfatul pe care mi l-a dat tatăl meu, în ultimele discuții pe care le-am avut cu acesta în legătură cu fiul meu care bate la ușa fotbalului. Are cine să îi antreneze, sunt oameni care o pot face foarte bine și astfel copiii vor avea doar de câștigat. Mulțumesc autorităților din Craiova pentru această Gală, un eveniment de care sunt sigură că tata este mândru”, a spus Lorena Balaci, fiica marelui forbalist plecat mult prea devreme.
Cei mai buni juniori pe grupe de vârstă au fost desemnaţi: Jovan Markovic, Marian Şerban, Ştefan Baiaram, Alexandru Capac (toţi de la Universitatea Craiova), Mihnea Dinu, Alex Tudor, Mario Ilie (toţi de la Pro Junior Craiova), Ştefan Croitoru (CSJ Ştiinţa U Craiova), Patrick Rădulescu (CSS Craiova) şi Eduard Curcă de la Academia Gică Popescu.
Ilie Balaci a fost și va rămâne unul dintre cei mai mari fotbaliști ai României. Talentul său înnăscut, personalitatea-i puternică, dar și dorința de a fi cel mai bun au fost principalele calități care i-au determinat nu doar cariera-i strălucitoare, ci și întreaga viață.
Încă din copilărie, Ilie Balaci a atras atenția tuturor celor din jurul său, indiferent că a fost vorba de părinți, prieteni, antrenori sau colegi. A fost cel mai tânăr debutant în echipa naţională la vârsta junioratului din istoria fotbalului românesc. Cu determinare și seriozitate, Ilie Balaci a dovedit ulterior că nu degeaba i s-a spus Minunea Blondă a fotbalului românesc. Dacă ar fi doar să enumerăm performanțele sportive ale lui Ilie, am înșira, probabil, multe cifre. Ceea ce ar fi relativ ușor. Pentru noi, cei care i-am fost contemporani, este însă mult mai dificil să-i descriem, în câteva cuvinte, măreția felului său de a fi, pe stadion, dar și în afara sa. Pentru că Ilie BALACI a fost și va rămâne o legendă. O poveste pe care unii dintre noi am avut onoarea și bucuria să o trăim pe viu. Legat sufletește de Universitatea Craiova și în special de Craiova, orașul unde mii de suporteri mărșăluiau doar de dragul lui pe străzi după meciurile în care evolua, Ilie Balaci își răsplătea publicul cu faze memorabile. Așa a reușit Minunea Blondă să se cuibărească încetul cu încetul, pentru totdeauna, în sufletele noastre, ale tuturor: cu pasiune, dăruire și profesionalism pentru sportul-rege, dar și cu sinceritatea și generozitatea care îl caracterizau.
Așa cum știau și cei dragi lui, Ilie Balaci nu a fost doar al familiei sale. A fost al colegilor de generație, al suporterilor, al milioanelor de români. Și tocmai pentru că și-a dorit mereu să ajute copiii talentați și fotbalul de performanță, încercăm și noi, din acest an, să îi ducem visul mai departe. Este datoria noastră, a celor care l-am cunoscut de aproape sau din fața ecranului. A fost ambasadorul Băniei peste mări și țări. Este Cetățeanul de Onoare al Municipiului Craiova. Și pentru el, întindem timid o mână către juniorii cei mai buni în ceea am denumit prima ediție a Galei Fotbalului Doljean ILIE BALACI”, a punctat, la rândul său, edilul craiovean, MIhail Genoiu.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.