Luna mai începe la Filarmonica “Oltenia” cu o călătorie muzicală în spații culturale diverse: Germania, Italia, Austria, Franța, Spania, Rusia. Lucrări semnate de Bach, Boccherini, F. Kreisler, Ravel, Granados sau Rahmaninov vor fi interpretate de doi redutabili artiști – violoncelistul Cristian Florea și pianistul Mihai Ungureanu. Recitalul extraordinar va avea loc miercuri, 3 mai 2023, începând cu ora 19:00.

Talentul violoncelistului Cristian Florea este evidențiat printr-o “bogată imaginație, senzualitate și, mai cu seamă, prin sunetul perfect, cald și generos” (Daily Telegraph). Artistul cântă pe violoncelul Stradivarius-Grancino din 1663-1700. În ipostazele de solist, interpret de muzică de cameră şi acompaniator, Mihai Ungureanu a concertat în centre culturale renumite din majoritatea țărilor din Europa, America de Nord și de Sud, din Rusia şi din spaţiul asiatic. S-a implicat şi în realizarea unor valoroase înregistrări discografice.

Vineri, 5 mai, ora 19:00, reputatul pianist Constantin Sandu revine la Craiova, alături de Corina Ibănescu, cu două lucrări inedite: ”Concertul la 4 mâini”, de Leopold Koželuch și ”Concertul nr. 7 pentru două piane”, de Mozart. Seara se va încheia cu Modest Musorgski/Maurice Ravel: „Tablouri dintr-o expoziție”, sub bagheta italianului Giovanni Pompeo.

”Concertul în Fa major pentru trei piane” de Mozart are o istorie interesantă. A fost compus în anul 1776 pentru contesa Antonia von Lodron şi cele două fiice ale sale (de aici provine şi denumirea utilizată uneori de „Lodron-Konzert”). Totodată, pentru o mai frecventă abordare a lucrării, compozitorul a scris concertul şi pentru două piane, versiune ce nu a diminuat cu nimic valoarea întregului conţinut melodic, deoarece partea celui de-al treilea pian are rolul de a completa armonia şi sonorităţile de ecou.

Pentru muzicianul italian Giovanni Pompeo, întâlnirea cu renumitul dirijor român Sergiu Celibidache a avut un rol hotărâtor în cariera sa dirijorală. Criticul muzical al celebrei publicații „Corriere della Sera”, Paolo Isotta, i-a dedicat un articol portret în care l-a numit „unul dintre cei mai extraordinari muzicieni pe care îi cunosc”. A concertat în Italia și în străinătate, următoarele concerte fiind în Spania, Mexic, SUA, Brazilia, Polonia, Grecia, Bulgaria, Germania, Israel, Egipt, Turcia. Giovanni Pompeo este profesor de muzică de cameră la Conservatorul din Matera.

Personalitatea artistică a pianistului Constantin Sandu îmbină rigoarea şi respectul pentru textul muzical cu o sensibilitate poetică şi o imaginaţie sonoră fascinante. De la debutul cu orchestra, la vârsta de 14 ani, a susţinut o intensă activitate solistică în diverse ţări din Europa şi Asia, culegând aplauzele publicului şi elogiile criticii de specialitate: ”personalitatea sa sensibilă îi permite o interpretare foarte personală şi, în acelaşi timp, autentică (Piano Journal – Marea Britanie), muzician cu o personalitate indiscutabilă, (…) un magnific simţ al culorii şi al ritmului, care se alătură unei virtuozităţi categorice” (Diario de Sevilla – Spania). În prezent, locuieşte în Portugalia, unde este șef al catedrei de pian al Şcolii Superioare de Muzică şi Artele Spectacolului din Porto.

Pianista Corina Ibănescu reușește să îmbine armonios cariera pedagogică și cea concertistică, fapt remarcat și de critica de specialitate: ”Corina Ibănescu se numără printre reprezentanţii de marcă ai artei pianistice şi ai pedagogiei actuale din ţara noastră. Cântul său fascinant se distinge prin nobleţe, rafinament, prin strălucire şi virtuozitate, prin stăpânirea „secretelor” artei interpretative de cel mai înalt nivel” (Actualitatea Muzicală). Corina Ibănescu este și directorul artistic al Asociației MusicATempo (asociație dedicată susținerii și promovării copiilor români talentați care studiază pianul, proveniți din medii dezavantajate financiar).

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !