Ziua de 25 august este una de o extremă importanță pentru mediul înconjurător. „Este ziua în care plasticul de unică folosință este transpusă în legislația din România printr-o Ordonanță care introduce acele obligații care au ca scop reducerea plasticului din natură”, a precizat ministrul Barna Tanczos, în cadrul unei conferințe de presă.
Conform mai multor studii, s-a constatat, la nivel european, că majoritatea deșeurilor din zona maritimă provin din plasticul de unică folosință. Directiva 904/2019 vine să reglementeze tocmai aceste deșeuri și obligă statele membre să ia masuri pentru reducerea producerii, a punerii pe piață și a consumului de produse din plastic de unică folosință.
Conform noilor reglementări, produsele nu vor mai putea fi comercializate în Uniunea Europeană, ci vor fi destinate exclusiv exportului în zona non-UE.
Ordonanța de Urgență aprobată miercuri a primit avizul a șapte ministere și se va aplica pentru produsele de plastic de unică folosință – pahare pentru băuturi, inclusiv capacele acestora, recipiente pentru alimente, bețișoare pentru urechi, tacâmuri, farfurii, paie pentru băuturi, bețele de care se atașează baloane, etc. De asemenea sunt vizate echipamentele de pescuit care folosesc plastic.
De la 3 iulie 2024 pot fi introduse pe piață numai recipientele pentru băuturi cu o capacitate de până la trei litri care au dopurile/capacele din plastic atașate de ele, în timpul etapei de utilizare preconizată a produselor.
De asemenea, începând cu 2025, toate sticlele PET introduse pe piață trebuie să conțină plastic reciclat în proporție de cel puțin 25 %, și, începând cu 2030, procentul crește la cel puțin 30 %.
Totodată, marcajul pentru produsele de plastic de unică folosință se aplică obligatoriu, începând cu intrarea în vigoare a ordonanței. Marcajul are ca scop informarea consumatorilor cu privire la prezența plasticului, impactul negativ al acestuia și modul de gestionare corectă a deșeului.