Prima zi a Târgului de carte Gaudeamus a adus și o dezbatere, asa cum ne anunțau organizatorii, mai tehnică, mai „de specialitate”. Cei doi moderatori, Germina Cosma – Facultatea de Educație Fizică și Sport – și Dan Păsărin – Radio România Oltenia Craiova – au adus în fața publicului o temă de mare interes, mai ales într-o perioadă în care tinerii petrec foarte mult timp în fața calculatoarelor sau cu telefonul în mână, uitând să facă mișcare.
Alin Burileanu și-a lansat cea de-a doua carte la o distanță de patru ani de prima – „Spune nu durerilor de spate”. Noul volum adună ani de cercetare. Este vorba despre „Influența tehnicii de reeducare posturală globală în ameliorarea deficiențelor posturale”.
Despre carte, autorul a sintetizat, în câteva cuvinte, ani de cercetare. „Face reeducare, o reeducare în ceea ce înseamnă copilul încă de la școală. Cartea în sine și lucrarea întru-totul înseamnă, practic, o schimbare de optică în ceea ce privește exercițiul fizic și practicarea acestuia din fragedă copilărie. Am încercat ca, pe lângă exercițiile de la orele de educație fizică și sport să introducem și posturi de corectare, iar rezultatele n-au întârziat să apară. În ceea ce privește rezultatele, acestea au fost afirmative, nu prin vindecare, ci prin faptul că au contribuit la conștientizarea posturii în care se află copilul atunci când stă în bancă, atunci când cară obiecte grele – si vorbim aici, de ce nu, despre căratul ghiozdanului”, a precizat Burileanu în cadrul dezbaterii.
Aurorul a mai precizat că în cei patru ani de cercetare au fost situații când un elev de ciclu primar era pus în situația de a căra ghiozdane chiar și de 7 kilograme.
Tot în cadrul dezbaterii de miercuri seara a fost lansat volumul „Mic ghid de anatomie funcțională a mușchilor”, volum pe care, Germina Cosma, în prezentarea sa, l-a caracterizat ca fiind „o carte ce vizează atât studenții Facultății de Educație Fizică și Sport, dar se adresează și unui public mai larg”.