Luni, 10 februarie 2025, la ora 17.00, la Galeria ARTOTECA a Bibliotecii Metropolitane București (Șoseaua Mihai Bravu, nr. 4), va avea loc vernisajul expoziției Florin Mocanu-pictură. Este o selecție de lucrări realizate în ultimii ani, în care artistul își propune o reflecție asupra proceselor și procedeelor de transpunere a ideilor și a materialelor    într-o opera semnificativă. Florin Mocanu s-a născut în Răsvani, Călărași, la 24 ianuarie 1963, și a absolvit, în 1997, Academiei de Artă, București, specializarea Pictură, la clasa profesorilor Alexandru Chira și Ștefan Câlția. Despre arta sa, în 2023, Luiza Barcan scria: „Florin Mocanu pune în acțiune, prin gestul său creator, un proces de sondare a acelui strat inaccesibil al ființei, unde viețuiesc potențialități dornice să iasă în lumină, într-o formă artistică aptă de comunicare cu privitorul. De aceea, nu lipsesc acele incitante structuri plastice, nici dezinhibiția față de culoarea saturată, față de culorile primare, așadar, nici spiritul ludic și, desigur, nici bucuria împărtășirii unei trăiri ardente și a comunicării nemijlocite cu spectatorul, după înțelegerea tacită, de către acesta din urmă, a invitației de a devenii părtaș la un spectacol vizual născut din trăire pură.” Expoziția poate fi vizitată până pe 7 martie 2025.

Marți, 11 februarie, la ora 19, Galeria Romană  (Bd. Lascăr Catargiu, nr.1) vă invită la vernisajul expoziției – experiment „La locul faptei”. Proiect artistic unic documentează procesul creativ al artistului Ion Grigorescu, prin mijloacele foto-video ale artistului Ovidiu Ungureanu. Expoziția, un spațiu al experimentului, dezvăluie un univers al intervențiilor performative, al gesturilor spontane și al investigațiilor realității personale. De asemenea este o privire poate indiscretă asupra momentului de înfăptuire / creație, o incursiune în spațiul în care artistul se consumă pe sine în actul artistic. Invitat este criticul de artă Erwin Kessler, autorul volumului „Ion Grigorescu. Opera pictată: 1963 – 2022”, ediție bilingvă apărută în 2023 la Editura Vellant, ce oferă o analiză detaliată a evoluției artistice a lui Ion Grigorescu.

Miercuri, 12 februarie, la ora 13, la Muzeul Țăranului Român va avea loc lansarea cărții „Primăvara la bug” de Mircea Tănase (1939-2009), un roman apărut la editura Hyperliteratura. Imaginea de pe copertă este o lucrare semnată de Eugen Raportoru. „Ca să-și țină unită familia, un potcovar de etnie romă din Basarabia se mută în Galați, în apropiere de cel de-al Doilea Război Mondial. Cu toate că reușesc să pună pe picioare o gospodărie și o afacere care să le asigure traiul, vremurile întunecate ale acelei perioade lovesc pe oricine fără milă. Tatăl este nevoit să meargă pe front, iar singura lui fată și odrasla ei de numai câțiva ani sunt trimiși la Bug. Un roman înduioșător și dur în aceeași măsură despre supraviețuire, dragoste și credință, atunci totul devine o ruină.”

Vineri, 14 februarie 2025, la ora 18, Filiala Râmnicu Vâlcea a Uniunii Artiștilor Plastici din România, în parteneriat cu Primăria Municipiului Râmnicu Vâlcea, organizează în Galeria Artex și în Galeriile Cozia Pasaj, vernisajul expoziției „Pictură/grafică/desen” a artistului Gheorghe Dican. În deschidere vor susține câte un moment muzical Lisa și Miriam Ciuculescu, sub îndrumarea prof. Irina Stratulat, și Agnes Șerban, sub îndrumarea prof. Mihaela Manafu. Discursurile de prezentare a expoziției vor fi rostite de criticii de artă Luiza Barcan și Gabriela Popescu.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !