Peste 46.000 de persoane au vizitat European Space Expo la Craiova, expoziția despre proiectele spațiale ale Uniunii Europene. Orașul din Bănie a fost, în perioada 19-27 aprilie, a nouăsprezecea gazdă a caravanei în turneul său european, care a mai inclus orașe precum Madrid, Roma, Bruxelles, Viena sau Londra.
Cu puțin sub numărul de vizitatori atrași de expoziția organizată la Roma, oraș european aflat pe primul loc ca participare (52.000 de vizitatori), dar cu o populație de aproape zece ori mai mică decât capitala Italiei, Craiova ocupă locul trei în topul orașelor care au găzduit expoziția de la începerea caravanei, în 2012.
“Reușita expoziției de la Craiova confirmă premisa de la care am pornit atunci când am propus organizarea ei aici. Anume, că European Space Expo poate avea succes nu doar în mari orașe europene, atâta timp cât există mobilizare bună și deschidere la nivel local, dublate de o promovare corespunzătoare, care să trezească interesul și curiozitatea pentru o temă atractivă. Îi felicit pe toți cei care s-au implicat în organizarea expoziției și mulțumesc, încă o dată, Comisiei Europene și comisarului Antonio Tajani pentru deschiderea de a aduce expoziția într-un oraș care nu este capitală europeană, făcând astfel o excepție de la regulă”, a declarat europarlamentarul PDL Marian-Jean Marinescu, raportor al Parlamentului European pentru două dintre programele spațiale ale UE (Galileo și EGNOS).
În cadrul European Space Expo – “Spațiul European” au fost ilustrate într-un mod interactiv beneficiile pe care programe spațiale ale Uniunii Europene, precum Galileo, EGNOS și Copernicus, le au pentru cetățenii europeni, iar experții au susținut 29 de prezentări de-a lungul celor nouă zile în care expoziția s-a aflat în Piața Mihai Viteazul din Craiova. Alte două prezentări, susținute de Dorin-Dumitru Prunariu, primul cosmonaut român, s-au desfășurat în prezența a 200 de elevi din mai multe școli din Oltenia, iar nu mai puțin de 68 de clase au vizitat, în cadrul excursiilor organizate, spațiul expozițional.
Marian-Jean Marinescu a fost raportor al Parlamentului European pentru primele sisteme europene de radionavigație prin satelit, Galileo și EGNOS. În calitate de raportor, Marinescu a propus mai multe măsuri la nivel european pentru a crește valoarea adăugată a celor două programe. În special, europarlamentarul PDL a insistat în favoarea dezvoltării pieței de aplicații bazate pe această tehnologie, fapt pentru care a fost numit Europarlamentarul Anului 2014 în Cercetare și Dezvoltare de către colegii din Parlamentul European.
Programul Galileo instituie un sistem global de navigație prin satelit îmbunătățit care oferă servicii de poziționare globală garantate, de înaltă precizie. EGNOS (Serviciul european geostaționare mixt de navigare) este sistemul european regional de amplificare pentru semnalele GPS, fiind precursorul sistemului Galileo. Copernicus este programul Comisiei Europene de observare a Pământului.