Parlamentul solicită consolidarea mecanismului de protecție civilă al UE, astfel încât UE să poată răspunde mai bine situațiilor de urgență de mari dimensiuni, precum COVID-19.
Mecanismul de protecție civilă al UE a sprijinit cu succes statele membre pentru a salva vieți, inclusiv în timpul crizei COVID-19, prin coordonarea și sprijinul acordat acțiunilor de protecție civilă. Echipamentele medicale precum ventilatoare, echipamente individuale de protecție, vaccinuri, medicamente și produse de laborator au fost, de asemenea, achiziționate prin intermediul rescEU pentru a sprijini serviciile naționale de sănătate în timpul pandemiei. Chiar în această săptămână, mecanismul a fost folosit pentru a canaliza sprijin suplimentar în urma incendiului izbucnit în tabără de refugiați Moria.
Cu toate acestea, pandemia a arătat, de asemenea, că, atunci când mai multe state membre sunt afectate simultan de aceeași situație de urgență, modul actual de gestionare a crizei este limitat. Prin urmare, Parlamentul dorește să consolideze rolul UE prin intermediul rescEU, pentru a se asigura că statele membre nu sunt lăsate să se bazeze doar pe propriile resurse și pe sprijinul voluntar atunci când se confruntă cu astfel de situații de urgență.
Este necesară o finanțare mai mare și mai transparentă din partea UE
În cadrul negocierilor în curs privind bugetul UE și al fondurilor de redresare, Parlamentul a sprijinit creșterea semnificativă a bugetului propus de Comisie.
Parlamentul dorește astfel alocarea unei sume semnificativ mai mari în vederea pregătirii, inclusiv pentru achiziționarea de noi echipamente, materiale și resurse, astfel încât să poată fi oferit sprijin concret statelor membre atunci când capacitățile naționale sunt suprasolicitate. Acest lucru ar permite un răspuns rapid și eficient la situațiile de urgență majore sau la evenimente care au loc rar, dar care au un impact ridicat, inclusiv urgențe medicale, cum ar fi COVID-19.
Pentru o mai mare transparență în ceea ce privește utilizarea fondurilor UE, eurodeputații doresc, de asemenea, să precizeze modul în care sunt alocate fondurile în cadrul celor trei piloni ai mecanismului (prevenire, pregătire și răspuns).
După vot, raportorul Nikos ANDROULAKIS (S&D, Grecia) a declarat: „Este nevoie de mai multă solidaritate din partea UE. Prin propunerile noastre, vom proteja și ajuta mai bine cetățenii europeni, indiferent de statul membru în care aceștia își au reședința, deoarece majorăm rata de cofinanțare la 100%, îmbunătățim acțiunile de prevenire și oferim Comisiei posibilitatea de a achiziționa sau închiria capacitățile necesare. Parlamentul este pregătit să înceapă negocierile. Dorim ca mecanismul să fie pregătit să abordeze nu numai un posibil al doilea val al pandemiei sau incendii forestiere, ci și orice altă catastrofă naturală sau provocată de om în viitor.”
Raportul a fost adoptat cu 617 voturi pentru, 52 împotrivă și 23 abțineri. Parlamentul este acum pregătit să înceapă negocierile cu statele membre pentru a permite intrarea în vigoare a mecanismului, până în ianuarie 2021.
Mecanismul de protecție civilă, instituit în 2013, a avut inițial scopul de a consolida cooperarea în vederea îmbunătățirii prevenirii, pregătirii și răspunsului în caz de dezastre. Atunci când amploarea unei situații de urgență depășește capacitatea unei țări de a răspunde, aceasta poate solicita asistență voluntară din partea altor țări prin intermediul mecanismului.
În 2019, a fost creat rescEU pentru a permite UE să acorde asistență directă statelor membre afectate de dezastre, atunci când capacitățile naționale sunt suprasolicitate. Aeronavele și elicopterele sale pentru stingerea incendiilor au sprijinit statele membre să salveze vieți în urma cutremurelor, a furtunilor, a inundațiilor și a incendiilor forestiere și au ajutat la evacuarea cetățenilor UE — inclusiv evacuarea a peste 75.000 de cetățeni ai UE în timpul actualei crize COVID-19. Echipamente medicale precum ventilatoare, echipamente individuale de protecție, medicamente și materiale de laborator au fost furnizate prin intermediul rescEU pentru a sprijini serviciile naționale de sănătate în timpul pandemiei.