Erasmus pentru tineri antreprenori este un program de schimb transfrontalier inițiat de Comisia Europeană în 2009. Programul își propune să ofere oportunități antreprenorilor aspiranți sau nou-înființați să meargă în străinătate în Europa pentru a-și dezvolta competențele antreprenoriale în conducerea unei mici afaceri cu un antreprenor experimentat.
„Fără economie nu avem locuri de muncă. Fără locuri de muncă nu putem trăi. Oltenia, din păcate, este a șaptea regiune ca sărăcie din Uniunea Europeană”, a explicat deputatul european Marian Jean Marinescu, în deschiderea evenimentului. „Tineri antreprenori înseamnă antreprenori care tocmai au inceput o afaceri, nicidecum tineri ca vârstă” a ținut să precizeze europarlamentarul craiovean.
Un alt avantaj al Erasmus pentru tinerii antreprenori este acela că îi ajută pe antreprenorii gazdă să ajungă la noi piețe și să-și dezvolte afacerea grație ideilor sau tehnicilor inovatoare, dintre care unele pot fi materializate în produse sau servicii noi. Antreprenorii gazdă din cele 28 de state membre ale UE și din țările COSME sunt Albania, Armenia, Bosnia Herțegovina, Fosta Republică Iugoslavă a Macedoniei, Muntenegru, Moldova, Islanda, Serbia, Turcia și Ucraina, precum și antreprenorii din regiunile ultraperiferice și Țările și teritoriile de peste mări (TTPM).
Care sunt beneficiile?
Erasmus pentru tinerii antreprenori este o afacere profitabilă atât pentru antreprenorii noi, cât și pentru întreprinzătorii gazda.
Noii antreprenori vor beneficia de formare la locul de muncă într-o companie gazdă din străinătate pentru a-și dezvolta abilitățile antreprenoriale și pentru a dobândi cunoștințe și experiență în afaceri pentru a gestiona o afacere mică din colaborarea lor directă cu antreprenorul gazdă.
Antreprenorii gazdă vor beneficia de idei inovatoare de la un antreprenor motivat. În plus, această oportunitate poate duce, de asemenea, la alte beneficii, cum ar fi internaționalizarea afacerii, accesul pe piețe noi și posibilitățile de colaborare cu noii parteneri de afaceri.
Cum functioneazã?
Noii întreprinzători petrec timp în străinătate într-un stat membru sau într-o țară participantă la UE, unde vor colabora cu antreprenorul gazdă.
Durata șederii variază între o lună și șase luni. Pentru a oferi mai multă flexibilitate întreprinzătorilor, schimbul poate fi, de asemenea, împărțit în sloturi cu o durată de cel puțin o săptămână, repartizate pe o perioadă de cel mult 12 luni.
Procesul de aplicare este împărțit în patru etape și facilitat de organizațiile intermediare (punctele de contact locale ale programului):
1. Etapa de aplicare: prin care candidații eligibili aplică online www.erasmus-entrepreneurs.eu;
2. Faza de potrivire: prin care antreprenorii inițiază colaborarea și discută planul de activitate;
3. Etapa de contractare și pregătire – pregătirea schimbului;
4. Faza de implementare – noul antreprenor călătorește în străinătate pentru a petrece timp colaborând cu antreprenorul gazdă la compania gazdă.
Sprijinul financiar este oferit noilor antreprenori prin programul de a contribui la călătorii (către și din țara de ședere în străinătate) și costurile de subzistență.
Nu există un termen limită pentru a aplica programul. Din 2018 se preconizează că se vor putea face aftfel de schimburi de experiență și in Statele Unite ale Americii, Israel sau state din Asia.