Consilierii doljeni au aprobat, în unanimitate, asocierea dintre Consiliul Judeţean Dolj, Şcoala Populară de Arte şi Meserii Cornetti, Uniunea Ziariștilor Profesioniști din România, și Asociaţia Inițiativa Ecologistă Europeană în vederea organizării Festivalului Internaţional al Filmului Ecologist ECOFEST România -,,Pentru Sănătatea Pământului”. Astfel, din bugetul propriu al Consiliului Județean s-a alocat suma de 50.000 lei.
Festivalul Internațional de Film Ecologist ECO FEST România – ”Pentru Sănătatea Pământului” are o importantă componentă educativă, prin implicarea directă a elevilor din Municipiul Craiova în secțiunea EcoFest intitulată “Zona liberă de indiferență”. De-a lungul celor 10 ediții festivalului, acest concept original s-a convertit în cel mai amplu program de educație ecologistă nonconvențională desfășurat în România. “Zona Liberă de Indiferență” reprezintă, în fapt, o competiție între echipe reprezentând școli și licee, care prezintă câte un proiect ecologist, originalitatea fiind atuul principal al câștigătorilor. Proiectele elevilor sunt prezentate la Teatrul de Vară din Parcul Nicolae Romanescu de-a lungul întregii perioade de desfășurare a festivalului și vor fi însoțite de 2 momente artistice realizate de elevii din aceeași școală/liceu. În cadrul acestei secţiuni va participa, în calitate de partener şi Școala Populară de Arte și Meserii ”Cornetti”, instituție aflată în subordinea Consiliului Judeţean Dolj.
Școala Populară de Arte și Meserii ”Cornetti” va fi prezentă cu un program artistic în cadrul secțiunii ”Zona Liberă de Indiferență”, sâmbătă, 12 iunie și duminică 13 iunie, în cadrul Galei Finale a festivalului.
La Festivalul Internațional de Film Ecologist participă cineaști și cele mai reușite filme de gen din ţări de pe mai multe continente, peliculele fiind prezentate gratuit publicului. La fiecare ediție, EcoFest a reușit o îmbinare originală a temelor culturale și artistice cu cele ecologiste, acestea din urmă urmărind informarea și conștientizarea participanților cu privire la impactul problemelor legate de mediu și ecologie asupra calității vieții.
Programul ediției din acest an este împărțit în două secțiuni de proiecții de filme cu tematică ecologistă: ”Competiţie” şi ”Panorama”. În cadrul primei secțiuni, vor intra în competiție filme de lung și scurt metraj, jurizarea fiind asigurată de un juriu internațional format din specialiști în cinematografie și de un juriu format din 50 de elevi de la școlile din Craiova (care va decerna marele premiu al publicului), reunite atât fizic cât și pe grupuri închise de Facebook.
După fiecare zi de proiecție se vor organiza dezbateri cu Juriul elevilor și publicul spectactor referitoare la tematica filmelor, la ideile generate, mesajul educațional.
O a doua secțiune, intitulată ”Panorama”, oferă hors-concours filme reprezentative cu tematică ecologistă, premiate la festivalurile internaționale de gen.
Pe lângă proiecții de film, se organizează workshop-uri educative și de creație, interactive, emisiuni TV, toate cu tematică ecologistă și culturală. De asemenea, în cadrul festivalului vor avea loc concerte folk și folk rock, precum și vizionarea unei piese de teatru susținută de Teatrul Excelsior din București.
Vizionarea filmelor din categoria ”Competiție” va avea loc atât fizic, în locația desemnată din Craiova – Filarmonica Oltenia, cât și în cadrul unor grupuri de Facebook închise, formate din câteva sute de spectatori. Accesul în aceste grupuri se va face gratuit, în baza unei solicitări pe pagina de Facebook a festivalului, https://www.facebook.com/ecofestromania.