Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman” găzduiește miercuri, 9 aprilie, începând cu ora 16.00, lansarea volumului „Dreptul la emoție”, autor Nela Ene.
Invitați la eveniment sunt: Mihaela Albu, Gela Enea, Toma Grigorie, Nicolae Marinescu, Petrișor Militaru. Recită: Nicolae Vicol și Adelina Galiceanu, iar Cristian Ciomu (pian) și Dan State (chitară) vor oferi invitaților moment muzicale. Moderator al evenimentului este Camelia Radulian.
Născută în zorii înzăpeziți ai unui 23 decembrie 1959, lângă dealul „desculților” lui Zaharia Stancu (Cîrlomanu, Teleorman), scriu poezie de când iarba îmi desena pe tălpi drumul printre oameni.
Prima recunoaștere a faptului că aș avea ceva de spus lumii a fost Premiul I al USR și al Revistei Viața Românească la concursul interjudețean de poezie „Zaharia Stancu”, an de grație 1989.
Am scris și citit poezie în cenaclurile vremii, dar și în ziare, reviste, antologii: Almanahul Hyperion, Gorjul Literar, Cuvântul Libertății, Gazeta de Sud, revistele Ramuri și Tribuna Noastră din Montreal, iar în ultimii ani, pagini de poezie în revistele Vâlcea Literară, Bilete de papagal, Mozaicul.
În volumul de versuri Când ai venit pe jos din Rai apărut la Editura AIUS, în mai 2023, am ales să împărtășesc cu voi bucuria recunoașterii fragilității, dar și supremației firelor de iarbă care suntem.
Dreptul la emoție, cu care îndrăznesc să vă întâmpin în zorii acestei epoci tumultoase, e un fel de ,,cântec șoptit”, picătură de mir desăvârșind cea mai frumoasă litanie – viața noastră…”, a precizat, Nela Ene, despre volumul Dreptul la emoție.
„Nela Ene este o poetă inspirată și informată care transmite prin versurile sale sensibilitate și emotivitate, de aceea sau pentru aceea, își cere Dreptul la emoție, într-un titlu expresiv ca și cel al cărții anterioare, Când ai venit pe jos din Rai, trimițând aluziv, poate, la romanul Întoarcerea din rai al lui Mircea Eliade.
Temele cărții sale sunt legate de marile întâmplări ale omului: viața, moartea, dragostea, natura, lupta pentru supraviețuire și pentru aflarea identității, ca om și ca scriitor.
Dintre toate se desprinde asiduu tema dragostei, a conviețuirii și dialogului cu iubitul prezent direct sau mai adesea în rafturile memoriei. Reveriile poetice sunt temerare, în tandem cu ambientul, poeta posedând abilitatea de a le da frâu liber spre zborul existențial infinit, cu aterizare finită, conform destinului divin”, este de părere Toma Grigorie, despre volumul Dreptul la emoție.
Previous ArticleVerde în gândire, verde în fapte
Next Article 5 „rable” ar putea ajunge în curtea RAT