logo anpGuvernul a aprobat astăzi, printr-o Hotărâre, organizarea la București, cu sprijinul Consiliului Europei, în perioada 07-11 iunie, a două conferințe pe tema sistemului penitenciar. România este prima țară din Europa de Est care are calitatea de gazdă pentru Conferința Internațională EuroPris și pentru Conferinţa Directorilor de Sisteme Penitenciare şi de Probaţiune.

Cele două evenimente reunesc directori generali ai sistemelor penitenciare şi de probaţiune din 47 de state, fiind un prilej pentru organizarea unor dezbateri şi schimburi de informaţii pe teme prioritare din domeniile sistemelor corecţionale, dar şi o ocazie pentru dezvoltarea unor parteneriate care pot fi continuate fie prin protocoale bilaterale, fie prin proiecte cu finanţare externă.

Conferinţa Internaţională EuroPris adună laolaltă practicieni din domeniul penitenciar, în vederea promovării schimbului de informaţii, oferirii de asistenţă şi suport administraţiilor penitenciare, îmbunătăţirii vieţii deţinuţilor şi reducerii fenomenului de recidivă la nivel european.

Conferinţa Directorilor de Sisteme Penitenciare şi de Probaţiune (Conference of Directors of Prison and Probation Services – CDPPS), ce are ca scop schimbul de bune practici şi metode de lucru în ceea ce priveşte implementarea reglementărilor Consiliului Europei în domeniul penitenciar şi cel al probaţiunii.

Suma totală necesară pentru organizarea celor două conferințe este de 50.000 lei și se va finanța din bugetul aprobat Administraţiei Naţionale a Penitenciarelor pentru anul 2015.

Consiliul Europei organizează anual începând din anul 2004, diferite evenimente care reunesc, în special, directori de penitenciare din statele membre. Începând cu anul 2004, conferinţa anuală a directorilor generali de administraţii penitenciare a fost organizată sub forma Conferinţei Directorilor de Sisteme Penitenciare şi de Probaţiune (Conference of Directors of Prison and Probation Services – CDPPS).

EuroPris este o organizaţie non politică şi non guvernamentală înfiinţată în anul 2011, având drept scop respectarea drepturilor omului, îmbunătăţirea cooperării şi capacităţii operaţionale la nivel european, dezvoltarea funcţiei de „advisory” în domeniul penitenciar la nivelul instituţiilor europene, sprijinirea dezvoltării standardelor europene în domeniu, precum şi stabilirea, generarea şi dezvoltarea schimbului de expertiză şi bune practici în domeniul penitenciar. Începând cu anul 2011, Administraţia Naţională a Penitenciarelor din România face parte din board-ul acestei organizaţii, alături de reprezentanţi ai sistemelor penitenciare din alte state europene, precum: Belgia, Austria, Marea Britanie, Norvegia, Olanda, Finlanda şi Croaţia.

Comentarii

comentarii

Leave A Reply

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !