Aproximativ 59 de milioane de euro, din surse financiare proprii şi confinanţare din fonduri europene, vor fi investite în sectoare importante din activitatea Distribuţie Oltenia: contorizare inteligentă, modernizare staţii de transformare şi reţele de joasă şi medie tensiune, implementarea unui sistem avansat de management al distribuţiei (ADMS), a unui sistem avansat de management al activelor reţelei electrice (AMS) şi a unui sistem integrat Smart Grid Connect.
Sumele cofinanţate din fonduri europene, aferente proiectelor Distribuţie Oltenia, nu se vor regăsi în tariful de distribuţie practicat de operator şi nu vor fi suportate de consumatorii de energie electrică din aria sa operaţională.
Distribuţie Oltenia a demarat proiecte de digitalizare care se află în stadii diferite de aprobare, respectiv implementare, în beneficiul consumatorilor finali din judeţele Argeş, Dolj, Gorj, Mehedinţi, Olt, Teleorman şi Vâlcea:
Modernizare staţii de transformare şi reţele de joasă şi medie tensiune:
Proiectul „Modernizare Ax LEA 20 kV Mofleşti – Melineşti şi axul derivaţiilor 20 kV Fratoştiţa şi Pojaru, judeţul Dolj, în vederea creşterii capacităţii de distribuţie pentru preluarea puterii debitate de Centralele Electrice Fotovoltaice”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POIM 2014 – 2020, Axă Prioritară 6: Creşterea producţiei de energie din surse mai puţin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal), distribuţie, Obiectivul specific 6.1. – prin care DEO va moderniza 46,8 km de reţea de medie tensiune, va înlocui peste 455 de stâlpi de beton, va monta reanclaşatoare telecomandate şi va înlocui separatori. Mai multe detalii despre proiect puteţi regăsi accesând https://bit.ly/3cZnZJp
Proiectul „Ax LEA 20 kV Parângu – Sadu 2B – Novaci şi Ax LEA 20 kV Cărbuneşti – Novaci, în vederea creşterii capacităţii de distribuţie pentru preluarea puterii debitate de Centralele Hidroelectrice de Mică Putere din zona de nord est a judeţului Gorj”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POIM 2014 – 2020, Axă Prioritară 6: Creşterea producţiei de energie din surse mai puţin exploatate (biomasă, biogaz, geotermal), distribuţie, Obiectivul specific 6.1. – prin care DEO va moderniza 67,8 km de reţea de medie tensiune, va înlocui peste 370 de stâlpi de beton, va consolida alţi peste 300 de stâlpi şi va creşte capacitatea de distribuţie prin creşterea secţiunii/ grosimii conductoarelor electrice. Totdată, DEO va monta reanclaşatoare telecomandate cu sistem de restaurare automată a alimentării cu energie electrică a consumatorilor, în cazul unor deficienţe electrice. Sistemul presupune izolarea automată a zonelor de defect şi realimentarea cu energie electrică fără intervenţia echipelor operative în reţea. Pentru mai multe detalii accesaţi https://bit.ly/35bKfNL
Printre pricipalele beneficii ale consumatorilor finali din judeţele Dolj şi Gorj sunt:
Creşterea gradului de continuitate în alimentare al consumatorilor;
Reducerea numărului şi duratei întreruperilor, atât pentru consumatorii deserviţi de operatorul de distribuţie cât şi pentru centralele electrice fotovoltaice;
Elimină inconvenientul limitării producţiei de energie electrică la vârful de producţie;
Sunt create premisele de racordare de noi producători şi consumatori de energie verde.
Modernizare reţea electrică de distribuţie şi creştere capacitate de distribuţie Staţie de transformare 110/20 kV Caracal Vest, pentru evacuarea energiei electrice produse de Centralele Electrice Fotovoltaice – staţie de transformare care va fi modernizată complet, spre beneficiul a peste 19 100 de consumatori din zona centrală a orașului Caracal, cartierele Bold, Fănărie și Protoșeni, precum și localitățile Redea, Vlădila, Deveselu, Rotunda, Drăghiceni, Traian și Dobrosloveni, proiectul implicând şi modernizarea a 5 km de reţea de medie tensiune.
Implementare sistem avansat de management al distribuţiei (ADMS)
Proiectul “Implementarea unui sistem avansat de management al distribuției (ADMS) și monitorizarea și optimizarea consumurilor energetice într-o zonă omogenă de consumatori preponderent casnici de energie electrică, situată în zona punctului de exploatare municipal Pitești, județul Argeș” – prin care DEO va implementa contoare inteligente în municipiul Piteşti, va moderniza staţia de transformare 110/20 kV Prundu care alimentează peste 10 800 de consumatori din cartierele Prundu și Tudor Vladimirescu din Pitești. De asemenea, DEO va moderniza o parte din reţeaua de înaltă şi medie tensiune din oraş, inclusiv 62 de posturi de transformare și va monta indicatoare de defect pe cablurile subterane existente în zonă.
Implementare sistem avansat de management al activelor reţelei electrice (AMS)
Proiectul “Implementarea unui sistem avansat de management al activelor rețelelor de distribuție (AMS) şi monitorizarea rețelei de distribuție într-o zona omogenă de consumatori de energie electrică, preponderant casnici, deserviți de stația de transformare 110/20 kV Căzănești, Județul Vâlcea” – prin care DEO va implementa contoare inteligente în municipiul Râmnicu Vâlcea și zonele adiacente, va moderniza staţia de transformare 110/20 kV Căzăneşti care alimentează peste 17 600 de consumatori din localități precum Băile Govora, Băbeni, Stoenești, Mihăești, Păușești, Pietrari și zona industrială a orașului Râmnicu Valcea.
Contorizare inteligentă pentru peste 30 000 de consumatori finali:
Proiectul „Implementare Sistem de Măsurare Inteligent în municipiul Craiova, zona centrală – parţial şi Sărari – cca. 10.000 de consumatori din municipiul Craiova, COD SMIS 2014 + 114790, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională prin POIM 2014 – 2020, Axă Prioritară 6: Promovarea energiei curate şi eficienţei energetice în vederea susţinerii unei economii cu emisii scăzute de carbon, Obiectivul specific 6.3. Pentru mai multe detalii accesaţi https://bit.ly/2KIcBWw
Alte două proiecte cu componentă de contorizare inteligentă vor fi desfăşurate de Distribuţie Oltenia în municipiile Piteşti şi Râmnicu Vâlcea şi zonele adiacente.
Printre pricipalele beneficii ale consumatorilor care au contoare inteligente se numără:
Eliminarea discomfortului creat în situaţiile în care clientul trebuie să asigure accesul periodic pentru citirea contoarelor;
Creşterea acurateţei datelor de consum înregistrate în scopul facturării;
Achiziţionarea datelor de consum se efectuează zilnic, de la distanţă, şi astfel, furnizorii de energie electrică au posibilitatea tehnică de facturare a datelor de consum reale.
Implementare sistem integrat Smart Grid Connect
Proiectul „Implementare serviciu inovativ, semnificativ îmbunătăţit privind managementul energetic şi analiza calităţii energiei, în reţeaua inteligentă SMART Grid Connect din zona Târgu Jiu, judeţul Gorj” – prin care DEO va mări capacitatea de distribuţie prin trecerea cablurilor de 6 kV la 20 kV în aproximativ 18 km de reţea de medie tensiune din municipiul Târgu Jiu, va moderniza 48 de posturi de transformare şi va efectua lucrări de modernizare a staţiei de transformare Târgu Jiu Sud care alimentează peste 23 000 de consumatori din zonele de sud, centru şi cele limitrofe municipiului.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !