Strasbourg 3Înainte de a da cuvântul președintelui Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, președintele PE Martin Schulz a spus că discursul privind Starea Uniunii este un moment important în activitatea Parlamentului, mai ales în momente în care asistăm la o schimbare fundamentală și cu două zile înainte de reuniunea de la Bratislava.
Președintele Comisiei Europene Jean-Claude JUNCKER a început discursul printr-o enumerare a celor mai mari provocări ale Uniunii în prezent: fragmentare, populism, șomaj și inegalitate socială. ”Populismul nu rezolvă probleme, ci creează probleme”, a subliniat el. Referitor la Brexit, Juncker a spus: ”Respectăm și regretăm decizia Marii Britanii, dar UE nu se află în pericol. Am dori activarea cererii de ieșire din Uniune cât mai repede posibil.” El a mai spus că noile relații cu Marea Britanie nu vor cuprinde un acces ”à la carte” pe piața unică.
Juncker a menţionat și alte provocări cu care se confruntă Europa: ratificarea rapidă a acordului privind schimbarea climatică, alte acorduri comerciale cu terțe state, cum ar fi CETA, protecția datelor, lupta împotriva evaziunii fiscale, construcția uniunii capitalurilor, accesul la internet de mare viteză și mai multe investiții în crearea de locuri de muncă. El a mai anunțat și că suma alocată fondului de investiții strategice va fi dublată.
Despre criza refugiaților, Juncker a spus: ”am început să vedem solidaritate, dar este necesar mai mult.” El a propus crearea unei organizații de solidaritate UE și a unui noi plan de investiții pentru Africa. El a mai subliniat că în domeniul contra-terorismului este necesară întărirea schimbului de informații între autoritățile naționale de poliție și a propus, printre altele, întărirea Europol, anunțând, totodată, propunerea pentru un fond european de apărare.
Liderul grupului PPE Manfred WEBER (DE) a subliniat viziunea pro-europeană a celor mai mulți dintre tinerii care au călătorit vara aceasta prin Europa cu abonamentele Interrail, spunând că ”pentru tinerii europeni, Europa înseamnă un viitor mai bun.” El a mai spus că ”Turcia este un partener important, dar nu poate fi un membru deplin al UE”, concluzionând că ”europenii nu vor să divizeze Europa, vor soluții.”
Liderul S&D Gianni PITTELLA (IT) i-a mulțumit lui Juncker pentru răspunsurile pozitive la propunerile grupului său privind creșterea durabilă, planul de investiții, locurile de muncă și lupta împotriva evaziunii fiscale. Discursul lui Juncker a fost ”realist și responsabil”, a spus el, salutând flexibilitatea și lipsa de referințe la austeritate. Despre Brexit, Pittella a spus că prim-ministrul britanice Theresa May a ținut UE ”în șah” trei luni de la votul pentru Brexit și a subliniat nevoia UE de a răspunde.
Pentru ECR, Syed KAMALL (UK) a spus că ”mai multă Europa, mai multă integrare militară, mai multe datorii” au distanțat oamenii de UE. ”Neluarea în seamă a îngrijorărilor legitime ale oamenilor vor determina alegătorii să se îndrepte către forțe politice radicale”, a spus el, sugerând că ”UE ar putea face mai puțin, dar mai bine (…) pentru a răspunde noilor semnale, a face reforme însemnate care să ne ajute să fim competitivi și să ne ofere cetățenilor noștri posibilități în lumea globalizată.”
Liderul grupului ALDE Guy VERHOFSTADT (BE) a spus că există o ruptură între generații în Europa, cei tineri fiind în favoarea Uniunii, iar cei mai în vârstă fiind mai sceptici. ”Populiștii predică un fals sentiment de siguranță, spunând că zidurile și gardurile ne vor rezolva toate problemele, dar cum să faceți să țineți schimbarea climatică și teroriștii departe de țara voastră? Cu garduri sau cu politici europene?”, a întrebat el, adăugând că ”Europa este antidotul pentru cancerul naționalismului” și că Brexit este o ocazie pentru Europa.
”Datoriile sunt mereu pe umerii cetățenilor”, a spus Gabriele ZIMMER(GUE/NGL, DE). ”Vorbim despre flexibilitate și locuri de muncă, dar cum să creadă cetățenii acest lucru?”, a întrebat ea, spunând că prioritatea ar trebui să fie ”locuri de muncă și locuințe potrivite” pentru cetățenii europeni. Zimmer a mai spus și că UE trebuie să devină mai democratică.
Rebecca HARMS (Verzi/ALE, Germany) a subliniat că UE este un răspuns în timpurile de nesiguranță ale globalizării și a cerut noi acțiuni care ar putea să le dea cetățenilor ”o nouă încredere într-o nouă cale europeană comună.” Ea a mai cerut și o uniune pentru schimbarea climatică și o ratificare rapidă a acordului de la Paris.
Liderul EFDD Nigel FARAGE (UK) şi-a exprimat din nou stisfacţia pentru votul Marii Britanii de a ieși din UE. El a prevăzut o creștere rapidă a partidelor de opoziție în Europa, spunând că ”nu veți opri statele din Estul Europei să refuze politica privind refugiații a lui Merkel” și că vor fi mai multe referendumuri privind Europa.
Marine LE PEN (ENF, FR) a numit discursul lui Juncker ”insipid și eronat”, spunând că a fost ”de fapt ca o înmormântare pentru UE.” Pentru ea ”Brexit a rupt cu adevărat un tabu, a arătat că se poate părăsi UE pentru o situație mai bună.” Ca răspuns la o întrebare, a spus că va propune un referendum privind Frexit dacă va deveni președintele Franței în 2017.
Diane DODDS, deputat independent din Marea Britanie, a exprimat speranța că după Brexit ”UE și Marea Britanie vor defini și construi relații noi și reciproc avantajoase.”
Președinția slovacă
UE se confruntă cu provocări fără precendent, dar mai întâi trebuie să se lupte cu nesiguranța, a subliniat Ivan Korčok, secretar de stat în ministerul slovac al afacerilor externe și europene, în numele Consiliului. Reuniunea de la Bratislava din 16 septembrie va fi ”o ocazie pentru o discuție deschisă și corectă” după referendumul din Marea Britanie și ”va porni un proces” de găsire ”a unei baze comune” în domeniile ”migrației, securității interne și externe”, a mai spus el.

Comentarii

comentarii

Leave A Reply

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !