Guvernul va lua, astăzi, în discuție, o Hotărâre referitoare la sumele ce pot fi acordate cu titlu de despăgubire pentru polițiștii de penitenciare și condițiile de acordare a acestora.
Cine beneficiază?
„(1) Despăgubirile prevăzute la art. 104 lit. m) și art. 114 alin. (1) din Legea nr. 145/2019 privind statutul polițiștilor de penitenciare se acordă, în condiţiile prezentei hotărâri, din bugetul instituției angajatoare.
(2) Despăgubirile prevăzute la alin. (1) constau în acordarea unei sume de bani pentru polițiștii de penitenciare, sau, în cazul decesului, pentru familiile acestora, în situația în care viața, sănătatea ori bunurile polițistului de penitenciare, ale soțului/soției și ale copiilor aflaţi în întreţinerea sa sunt afectate în exercitarea atribuțiilor de serviciu ale acestuia sau în legătură cu acestea.
(3) Poliţiştii de penitenciare au dreptul la despăgubiri și în situaţia în care au suferit, din culpa instituţiei, un prejudiciu material în timpul îndeplinirii atribuţiilor de serviciu.
(4) Despăgubirile se acordă dacă faptul prejudiciabil s-a produs din motive independente de voința polițistului de penitenciare, iar acesta nu a acționat printr-o încălcare gravă a normelor legale, regulilor de conduită ori de securitate a muncii de la locul de desfăşurare a activităţii”.
Cine acordă despăgubirile?
„(1) Unitățile din sistemul administrației penitenciare acordă despăgubiri în cazuri individuale, polițiștilor de penitenciare sau, după caz, membrilor de familie ai acestora, în următoarele cazuri:
a) vătămare;
b) invaliditate;
c) deces;
d) prejudicii aduse bunurilor.
(2) În cazul în care din aceeaşi împrejurare au rezultat concomitent sau succesiv două sau mai multe din consecinţele prevăzute la alin. 1 lit. a) – d), se acordă despăgubiri pentru fiecare prejudiciu în parte.
(3) Despăgubirile pentru cazurile prevăzute la alin. (1) se acordă indiferent de momentul la care polițistul de penitenciare și-a exercitat atribuțiile de serviciu, respectiv în timpul ori în afara programului de lucru”.
Ce se decontează?
„(1) Despăgubirile acordate în situația producerii riscului prevăzut la art. 3 alin. (1) lit. a) acoperă toate cheltuielile legate de:
a) asistență medicală profilactică, curativă și recuperatorie efectuată în unități sanitare publice din țară;
b) cazare și masă pe perioada spitalizării în unitatea sanitară publică din țară în care se acordă asistența medicală profilactică, curativă și recuperatorie;
c) medicamente, materiale sanitare, dispozitive medicale, tehnologii și dispozitive asistive din țară sau străinătate;
d) transport dus-întors până la/de la unitatea sanitară publică din țară în care se acordă asistența medicală profilactică, curativă și recuperatorie, atât pentru cel vătămat, cât și pentru un însoțitor al acestuia.
(2) Despăgubirile acordate în situația vătămării polițistului de penitenciare în exercitarea atribuțiilor de serviciu sau în legătură cu acestea acoperă diferenţa dintre sumele plătite de polițistul de penitenciare şi sumele decontate din Fondul naţional unic de asigurări sociale de sănătate şi/sau de la bugetul statului, după caz.
(3) Despăgubirile prevăzute la alin. (2) se acordă pe baza cererii formulate de polițistul de penitenciare sau de către familia acestuia în situația în care starea de sănătate nu permite deplasarea polițistului de penitenciare, la care se anexează:
a) documente eliberate de unitatea medicală în care polițistul de penitenciare a beneficiat de tratament medical, din care să rezulte contravaloarea fiecărui serviciu medical, a achiziţionării de medicamente, materiale sanitare, proteze sau orteze, precum şi contribuţia personală suportată de beneficiar;
b) documente de constatare a evenimentului, întocmite de organele abilitate, potrivit legii;
c) înscrisuri care permit stabilirea legăturii dintre îndeplinirea serviciului public în calitate de polițist de penitenciare și faptul prejudiciabil, după caz.
(4) Asistenţa medicală profilactică, curativă şi recuperatorie în situația vătămării, se efectuează în unităţi sanitare publice din ţară.
(5) În situația în care asistența medicală profilactică, curativă și recuperatorie nu poate fi efectuată în unități sanitare publice din țară, acestea urmează să se facă în unități sanitare din străinătate în baza unui referat de evaluare a stării de sănătate întocmit de către comisia de expertiză medico-militară de pe lângă spitalul la care este arondată unitatea din care face parte polițistul de penitenciare”.
Ce sume se pot acorda?
„(1) Pentru invaliditatea survenită în exercitarea atribuţiilor de serviciu sau în legătură cu acestea, polițistului de penitenciare i se acordă despăgubiri, după cum urmează:
a) pentru invaliditate de gradul I – 10.000 euro;
b) pentru invaliditate de gradul al II-lea – 8.000 euro;
c) pentru invaliditate de gradul al III-lea – 6.000 euro.
(2) Acordarea despăgubirilor prevăzute la alin. (1) se face în baza unei cereri formulate de polițistul de penitenciare sau de către familia acestuia în situația în care starea de sănătate nu permite deplasarea polițistului de penitenciare, care se depune la unitatea unde acesta este încadrat, la care se anexează:
a) copia conformă cu originalul a deciziei medicale emise de comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul apărării, ordinii publice şi securității naţionale prin care s-a stabilit încadrarea polițistului de penitenciare într-un grad de invaliditate;
b) documente de constatare a evenimentului, întocmite de organele abilitate potrivit legii;
c) înscrisuri care permit stabilirea legăturii dintre îndeplinirea serviciului public în calitate de polițist de penitenciare și faptul prejudiciabil, după caz.
(3) Stabilirea încadrării în grad de invaliditate se realizează de către comisiile de expertiză medico-militară de pe lângă spitalele din sistemul apărării, ordinii publice și securității naționale”.
Cum se obțin sumele?
„(1) În vederea verificării îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea despăgubirii, la nivelul instituției se constituie, prin act administrativ al conducătorului instituţiei, o comisie care este formată dintr-un lucrător nominalizat de conducătorul unității, de regulă din sectorul unde își desfășoară activitatea solicitantul despăgubirii, un lucrător din sectorul economic și unul din sectorul medical.
(2) Comisia verifică, la solicitarea persoanei interesate, pe baza documentelor justificative şi a actelor de constatare întocmite de organele competente, îndeplinirea condiţiilor pentru acordarea despăgubirilor prevăzute în prezenta hotărâre; în vederea clarificării tuturor aspectelor relevante pentru soluţionarea cererilor, comisia poate audia polițistul de penitenciare sau, după caz, membrii familiei acestuia și poate solicita documente în completare; plata despăgubirilor se efectuează doar după confirmarea de către organele competente a faptului că producerea prejudiciului are legătură cu exercitarea atribuțiilor de serviciu.
(3) Cererile pentru acordarea despăgubirilor se soluționează de comisie în termen de 60 de zile lucrătoare de la data înregistrării.
(4) În cazul în care constată îndeplinirea condiţiilor legale, comisia prezintă conducătorului instituţiei un raport motivat, prin care propune acordarea despăgubirii, stabilindu-se și cuantumul acesteia.
(5) În baza raportului comisiei, conducătorul unităţii emite un act administrativ de admitere a cererii şi de achitare a sumei menţionate în raport; dispoziția se comunică solicitantului şi compartimentului financiar–contabil, în vederea achitării drepturilor cuvenite.
(6) Dacă în urma analizării cererii şi a documentelor justificative, comisia constată că nu sunt îndeplinite condiţiile legale pentru acordarea despăgubirii, aceasta propune conducătorului instituţiei, prin raport motivat, respingerea cererii;
după aprobarea propunerii de respingere, cererea se restituie solicitantului împreună cu documentele justificative, prezentând acestuia, în scris, motivele care au stat la baza deciziei luate.
(7) Dacă după respingerea cererii de acordare a despăgubirilor apar noi înscrisuri oficiale, întocmite de organele abilitate potrivit legii, care pot conduce la acordarea despăgubirilor, polițistul de penitenciare sau, după caz, familia acestuia, pot face o nouă cerere de acordare a despăgubirilor, în termenul de prescripție prevăzut de lege”.