Sezonul de reîmpădurie a României a debutat, în acest an, în localitatea doljeană Dăbuleni. La eveniment au participat președintele României, Klaus Iohannis, premierul Florin Cîțu, numerosi miniștri și politicieni locali, indiferent de culoarea politică.
„Anul trecut am plantat în campania de reîmpădurire 50 de milioane de puieți, anul acesta vrem mult mai mult și în anii care urmează să continuăm.
Este extrem de important și să combatem deșertificarea, dar și să extindem suprafața de pădure din România. Ambiția noastră, strategia națională, este să ajungem la 40% din terenul național împădurit, față de aproximativ 30%, cât avem acum. Banii în această etapă îi vom lua în esență din Planul Național de Redresare și Reziliență, unde am prevăzut suma de 1 miliard și jumătate de euro pentru aceste acțiuni de replantare.
Prin participarea mea astăzi, aici, vreau să dau un impuls acestei acțiuni. Voi participa și la alte acțiuni de acest tip. Pentru mine personal este foarte important, iubesc natura, îmi doresc o natură sănătoasă pentru România, pentru generația noastră și pentru generațiile care vin după noi. În același timp, e important de știut, reîmpădurirea este metoda, deocamdată, cea mai eficientă pentru a avea și un mediu curat și pentru a combate încălzirea climatică. Doresc mult succes acestei acțiuni și voi rămâne aproape”, a precizat președintele Iohannis.
La rândul său, și premierul Florin Cîțu a ținut să reitereze importanța combarerii deșertificării. „Suntem într-o zonă unde, aşa cum a spus şi domnul preşedinte şi domnul ministru, a început deşertificarea în România şi chiar la Dăbuleni este un loc emblematic. România are astăzi cam 29-30% din suprafaţă împădurită, în timp ce UE are o medie de 38% împădurită. Aceasta este provocarea pentru acest guvern. Alocăm resursele prin PNRR, poate şi resurse bugetare, dacă mai este nevoie, dar provocarea pentru acest guvern, pentru domnul ministru, pentru domnii miniştri, este să aducem gradul de împădurire în România de la 29-30%, peste media europeană de 38%. Pentru motivul acesta suntem astăzi aici, să începem această campanie, iar prezenţa mea aici este pentru a arăta că susţin această campanie şi vom aloca resursele necesare”, a concluzionat acesta.
Etapa de primăvara a campaniei naționale de împădurire este finanțată pentru prima dată prin Planul Național de Redresare și Reziliență. „Avem angajamentul de susținere al celor mai înalte instituții ale statului pentru extinderea suprafețelor de păduri din România, peste tot în țară, dar și să împiedicăm fenomenul deșertificării din zona Olteniei’’, a declarat ministrul Barna Tánczos.