Perioada post Brexit este o bună oportunitate pentru România să demonstreze că ştie să negocieze condiţii care să asigure securitatea şi demnitatea cetăţenilor săi care trăiesc şi muncesc în Marea Britanie (între care aproape 10.000 de doljeni).
Vor urma doi ani dificili în care riscul de discriminare, marginalizare, violenţe, încălcări ale drepturilor fundamentale va fi foarte mare pentru cei cca 230.000 de români din Marea Britanie (mai ales pentru cei fără o specializare)
Din punctul nostru de vedere egalitatea în drepturi, egalitatea de şanse pentru bărbaţii şi femeile de naţionalitate română pe piaţa muncii din această ţară, libertăţile lor fundamentale trebuie apărate, în fiecare zi, de către statul român. Fiecare român trebuie să fie important pentru statul român.
Cred că formarea unui Grup Permanent de Sprijin pentru românii din Marea Britanie ar fi utilă pentru apărarea securităţii şi demnităţii acestor oameni.
Este bine că guvernul Grindeanu a luat deja câteva măsuri în această privinţă. Ministerul de Externe, Ministerul de Interne, Ministerul Românilor de pretutindeni, Ministerul Muncii(ataşatul pe probleme de muncă şi sociale de la misiunea noastră diplomatică-un rol şi mai important de acum înainte!) au o responsabilitate specială pentru situaţia comunităţii româneşti din această ţară.
Deasemenea cred că ong-urile din zona drepturilor cetăţeneşti ar trebui puternic activate pentru a-i ajuta pe imigranţii români să afle repede modificările de legislaţie în urma Brexitului şi să-şi cunoască drepturile în noul context.
România post-Brexit este într-o poziţie în care nu mai poate amâna asumarea unui obiectiv de ţară ambiţios. România are nevoie, mai mult ca oricând, de un proiect adevărat de ţară. Trebuie să profităm cât putem de acest moment, deoarece este o şansă reală de a avea un rol mai important în Uniunea Europeană.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !