O gestionare mai buna a cheltuielilor poate incepe cu o estimare corecta a energiei electrice consumate prin intermediul unui sistem de facturare dinamic si flexibil.
Ce reprezinta estimarea consumului?
Estimarea consumului este metoda prin care energia electrica este facturata intre citirile periodice ale contorului efectuate de personalul autorizat. Cantitatea de energie electrica estimata se stabileste de comun acord intre clienti si furnizorul de energie electrica prin intermediul Conventiei de Consum, sau prin utilizarea istoricului de consum realizat efectiv de catre client, in perioade anterioare similare, pentru fiecare loc de consum.
Cum se poate estima corect consumul de energie electrica?
Principiul de baza in estimarea consumului de energie electrica consta in identificarea tuturor receptorilor electrici utilizati in gospodarie, intr-o luna de zile si insumarea consumurilor specifice de energie electrica, in conformitate cu nevoile si standardele proprii de viata. Clientii CEZ au la dispozitie un instrument adecvat pentru estimarea corecta a consumului de energie electrica specific gospodariei, disponibil pe website-ul CEZ in sectiunea Suport.
Cum se poate intra in posesia unei conventii de consum?
Cu un simplu apel la Info Linia CEZ 0251 929, orice client CEZ poate intra in posesia formularului conventie de consum, acesta fiindu-i transmis prin canalele indirecte de comunicare: fax, posta sau e-mail, conform solicitarii. De asemenea, formularul este disponibil si pe website-ul CEZ si poate fi descarcat de catre clientii interesati.
Unde se transmite formularul completat?
Dupa completarea formularului de catre titularul de contract, mentionandu-se valorile consumului de energie electrica estimat pe o perioada de un an de zile si indexul de pe contor inregistrat la data completarii formularului, acesta poate fi transmis, insotit de o copie a cartii de identitate a titularului de contract, prin urmatoarele canale: § e-mail la adresa: cez_crc@cez.ro; § fax la: 0248 52 48 32 sau 0248 52 48 34; § posta la adresa: CEZ Romania, Servicii Clienti, localitatea Targu-Jiu, strada Depozitelor, numarul 2, judetul Gorj, cod postal 210238; § direct la Centrele de Relatii cu Clientii.
Cand se poate transmite formularul conventie de consum?
Conventia de consum poate fi modificata in orice moment si transmisa cu cel putin 20 de zile inainte de inceperea intervalului de facturare, valabilitatea acesteia fiind de 12 luni. Daca dupa 12 luni conventia de consum nu se actualizeaza de catre client, facturile de energie electrica de tip estimat se vor emite in mod automat, pe baza istoricului de consum, realizat de catre client, la nivel de loc de consum, in perioade similare.
Care sunt avantajele completarii formularului Conventie de consum?
§ pentru fiecare interval de facturare, de tip estimat, factura se emite in conformitate cu consumul de energie electrica agreat cu clientul, facturarea consumului de energie electrica fiind in concordanta cu profilul de consum declarat de catre client;
§ este sprijinita actiunea de actualizare a bazei de date a furnizorului;
§ sunt evitate valorile mari care trebuie achitate de catre client la citirea aparatelor de masura.
Care sunt alternativele pentru consumul estimat de energie electrica?
§ emiterea facturilor de estimat pe baza istoricului de consum din perioade similare, la nivel de loc de consum;
§ transmiterea indexului autocitit.
Emiterea facturilor de estimat pe baza istoricului de consum inseamna pentru clienti eliminarea unui eventual disconfort presupus de deplasarea la Centrul de Relatii cu Clientii, transmiterea prin alte cai de comunicare a conventiei de consum estimat sau grija transmiterii indexului autocitit in fiecare luna. Estimarea consumului in functie de istoricul acestuia, in majoritatea cazurilor, reprezinta cea mai precisa metoda de estimare.
Care sunt avantajele emiterii facturilor de estimat pe baza istoricului de consum realizat in perioade similare?
§ confortul clientilor;
§ estimarea consumului de energie electrica este in concordanta cu istoricul profilului de consum inregistrat de catre client in perioade similare.