Bibliotecii, ca instituție publică, îi este unanim recunoscut rolul pregnant în activitățile de informare, educare și documentare. Cei cinci ani care s-au scurs de la momentul implementării programului Biblionet au reliefat rolul semnificativ pe care îl joacă bibliotecile publice în sfera publică prin implicarea susținută în elaborarea și implementarea unor strategii de dezvoltare durabilă. Suportul oferit în chestiuni ce vizează accesul pe piața muncii, informații pentru dezvoltarea afacerilor, informații pentru rezolvarea problemelor de sănătate, educație, etc. La nivel național, peste două milioane de cetățeni români au beneficiat de sprijinul și susținerea bibliotecarilor în vederea îndeplinirii obiectivelor personale, profesionale și de grup, cu rezultate benefice pentru întreaga comunitate.
Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, partener important în cadrul programului Biblionet, este instituția publică care a înregistrat un succes răsunător, în plan regional, în ceea ce privește înzestrarea bibliotecilor publice locale de pe raza județului Dolj, dar și în ceea ce privește formarea bibliotecarilor în acord cu noile exigențe în domeniu. Astfel, 73 de biblioteci publice locale au fost dotate cu echipamente IT de ultimă generație și, nu mai puțin de, 86 de bibliotecari au fost instruiți, rezultând astfel o investiție de circa 2.000.000 RON.
“Doresc să îmi exprim aprecierea pentru efortul susținut și maniera în care directorul Bibliotecii Județene, Lucian Dindirică, împreună cu bibliotecarul coordonator de program, Nicoleta Trașcă, și întreaga echipă a domniei se implică în implementarea programului Biblionet. Credem cu tărie că bibliotecile publice reprezintă piloni cheie, oferind cetățenilor șansa de a-și îndeplini obiective personale, profesionale și de grup, cu rezultate pozitive pentru întreaga comunitate”, a declarat Paul-Andre Baran, directorul programului Biblionet.
La rândul său, Dragoș Neagu, președinte al Asociației Naționale a Bibliotecarilor și Bibliotecilor Publice din România, a ținut să precizeze că „rezultatele implicării Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” în programul Biblionet sunt unele extrem de favorabile, subvenții agricole în valoare de aproximativ 6,5 milioane de euro au fost atrase numai în județul Dolj, din acest punct de vedere instituția bibliotecii plasându-se pe o poziție fruntașă la nivel național, în ceea ce privește serviciile pe care le oferă cetățenilor și gradul de eficiență al programelor implementate. Salut implicarea activă a directorului bibliotecii județene și a bibliotecarului coordonator de program și, totodată, îmi exprim convingerea ca vom continua și întări bunele raporturi de colaborare și muncă care ne leagă”.
“Accesarea programului Biblionet, intrarea Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” în această veritabilă cursă a înzestrărilor, a dotărilor bibliotecilor publice a județului Dolj a reprezentat o binevenită gură de aer, un impuls necesar oferit actului educațional și cultural. Numărul mare de elevi și studenți care ne trec porțile pentru a se familiariza cu ultimele apariții editoriale, cu lucrările pe care urmează să le adâncească în perioada studenției sau cu noutățile din domenii precum media, IT sau științe sociale, utilizatorii care solicită și obțin informații despre agricultură, horticultură sau diverse planuri de mediu ne bucură și ne dovedesc că efortul nostru nu este de prisos. Implicarea bibliotecii în cele mai multe dintre problemele apărute în sânul comunităților locale face din această instituție nu doar un centru cultural, ci, mai cu seamă, un partener de nădejde în realizarea unei game largi de programe comunitare. Le mulțumesc directorului programului Biblionet, domnul Paul-Andre Baran, și președintelui A.N.B.P.R., domnul Dragoș Neagu, pentru disponibilitatea și căldura pe care mi le-au arătat în ultimii cinci ani de colaborare”, a concluzionat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.