S-a încheiat procedura de recepție a Culei Cernăteștilor. Aceasta a fost restaurată și consolidată cu ajutorul fondurilor europene.
Clădirea a fost ridicată în secolul al XVI-lea, de către boierii Cernătești, având pe atunci scop de apărare. În clădire sunt anumite locuri din care poți vedea în exterior, fără ca din afară să te vadă cineva.
Construcția a fost renovată în mai multe rânduri de administrația locală, iar din 1972 a devenit muzeu și în același timp monument istoric, expunând piese de interes arheologic, istoric, documentar, etnografic. Pe fațada principală sunt două intrări, o ușă cu două canaturi masive de stejar spre scara ce urcă la primul nivel și alta la fel de masivă și iscusit zăvorâtă a beciului cu metereze înguste.
Proiectul, cu o valoare totală de peste 450.000 euro, a fost finanțat prin Programul Operațional Regional 2014 – 2020, având prevăzută o durată de implementare de 46 luni.
„Proiectul a presupus lucrări de consolidare a structurii, lucrări de restaurare și lucrări de finisaje interioare și exterioare. Cula se afla într-un proces avansat de degradare și impunea intervenții urgente pentru salvarea elementelor arhitecturale specifice construcției”, a precizat președintele CJ Dolj, Cosmin Vasile, pe pagina de socializare.
În această perioadă se desfășoară și procedurile de dotare a monumentului istoric, astfel încât, în cel mai scurt timp, Cula Cernăteștilor va deveni un punct muzeal deschis publicului larg.