În cadrul ședinței Consiliului de Apărare a Țării a fost aprobat planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026. De asemenea, pe ordinea de zi s-a aflat și numirea directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale.
Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026 a fost retras de pe Ordinea de zi a ședinței Consiliului din 4 iulie a.c., întrucât nu a fost adaptat în concordanță cu prevederile Acordului politic național de alocare a 2% din PIB pentru Apărare, asumat, la începutul anului 2015, de către toate partidele politice, la inițiativa Președintelui României.
Forma revizuită a acestui Plan, care respectă implementarea acestui acord, i-a fost prezentată lui Klaus Iohannis de către ministrul apărării naționale, în cadrul întrevederii din 26 iulie. Planul de înzestrare a Armatei României 2017-2026 este documentul prin care se realizează o planificare multianuală a programelor de înzestrare, în concordanță cu prevederile Strategiei de înzestrare a Armatei României și ale Programului privind transformarea, dezvoltarea și înzestrarea Armatei României până în anul 2026 și în perspectivă.
Programele de înzestrare reprezintă totalitatea activităților derulate pentru dotarea Armatei României cu tipuri de armament, tehnică de luptă și echipamente militare, fundamentate pe baza aprobării Consiliului de Supraveghere a Cerințelor și care cuprind derularea procedurii de achiziție, livrare, testare și intrare în dotare a produselor planificate, în cantitățile necesare și la cerințele calitative solicitate.
În luna mai a acestui an, Parlamentul României a aprobat inițierea procedurilor de atribuire a contractelor aferente pentru opt programe de înzestrare, care depășesc 100 de milioane de euro fiecare.
Pentru realizarea acestor Programe de înzestrare, cu fonduri multianuale planificate în valoare de 9,8 miliarde euro, se va avea în vedere implicarea industriei naționale de apărare, care trebuie să își modernizeze și să își dezvolte capacități militare de producție adecvate.
Armata României trebuie să beneficieze de alocare coerentă și susținută a resurselor întrucât subfinanțarea în Apărare ar afecta într-un mod grav îndeplinirea misiunilor de bază și capacitatea operațională a Armatei noastre.
În ceea ce privește Serviciul de Telecomunicații Speciale, Președintele României a propus Consiliului și acesta a aprobat eliberarea din funcție a generalului Marcel Opriș, directorul Serviciului, și a general-maiorului Ioan Balaure, adjunctul directorului. De asemenea, la propunerea Președintelui Klaus Iohannis, CSAT a aprobat numirea general-maiorului ing. Ionel-Sorinel Vasilca în funcția de director.
Vasilca a absolvit cursurile liceului militar, apoi ale Academiei Tehnice Militare și și-a desfășurat întreaga activitate de ofițer inginer în cadrul Serviciului de Telecomunicații Speciale, parcurgând toate etapele evoluției profesionale și militare. Până în prezent, a ocupat funcția de Adjunct tehnic al directorului Serviciului de Telecomunicații Speciale.