Casa de Cultură „Traian Demetrescu” propune în perioada 10-13 Septembrie 2021, un atelier de dans contemporan, care să ofere participanților oportunitatea de a-și explora și dezvolta expresivitatea corporală, cu ajutorul celor două coregrafe invitate: Virginia Negru și Mariana Gavriciuc.
Proiectul va debuta vineri 10 septembrie 2021, ora 12.00 la Casa de Cultură ”Traian Demetrescu” cu conferința de presă, atelierele urmând a se desfășura pe parcursul a trei zile: 10, 11 și 12 septembrie, în seara zilei de 12 septembrie, ora 20.00 pe Esplanada Teatrului Național ”Marin Sorescu” are loc o prezentare în aer liber, a rezultatului atelierului, și tot pe Esplanadă în data de 13 septembrie o proiecție de filme de dans .
VIRGINIA NEGRU – este dansator și performer a cărei identitate artistică este strâns legată de activitatea sa pedagogică. Virginia a descoperit plăcerea de a se mișca în moduri neobișnuite înainte de a putea vorbi sau a înțelege că ceea ce făcea se numea dans. Deși se consideră mai degrabă un autodidact, de-a lungul timpului a întâlnit dansatori și profesori care i-au conturat și influențat în mod profund viziunea asupra dansului și a mișcării.
În cadrul atelierului ‘Echilibru în Dezechilibru’ ne propunem să înțelegem ce înseamnă/ce presupune improvizația ca formă de compoziție în dans. Ce tip de prezentă, atenție, dispoziție, motivație e nevoie să avem/să cultivăm pentru ca improvizația să devină o practică performativă? Poate fi improvizația mai mult decât o formă de explorare, de căutare de material coregrafic? Care este relația cu propriul corp, emoții, imaginație, colegi de scena, spațiu, timp, public când nu avem un scenariu prestabilit? Ce întrebări ne punem, ce alegeri facem, cu ce resurse ne conectăm când ne “edităm”/compunem mișcările în timp real? Facem mișcări la întâmplare sau ne preocupa ceva anume?
MARIANA GAVRICIUC – este coregraf și interpret originar din Republica Moldova, absolventă a programelor de licență și master din cadrul Universității Naționale de Artă Teatrală și Cinematografică ”I.L.Caragiale” din București. De aproape un deceniu trăiește și activează în București și își adună experiență din colaborarea cu Centrul Național al Dansului București, Linotip Centru Independent Coregrafic și diverse teatre din țară.
Își găsește inspirația în naturalețe și realism, în gest și simplitate. Este interesată de energia primară, care îți provoacă mișcarea și de emoția brută, care este generată odată cu asta, de forma lor în corpul de zi cu zi și de posibilitățile transformării acestora în dans. Este curioasă vis a vis de abstractizare gestului și un corp sincer, care își găsește puterea în recunoașterea vulnerabilității proprii. Crede în dans ca metodă de curățare și eliberarea emoțională, mecanism de autocunoaștere și formă de educație.
Scopul atelierului propus este ca fiecare participant să descopere și să aplice în ritmul său diverse idei de la care se poate dezvolta mișcarea. În acest sens, Mariana propune explorarea temelor cu mintea activă și corpul treaz și precis. Ea pune accent pe precizie, luatul conștient de decizii în timpul mișcării și amplificare controlului corporal. Pornind de la elemente simple, ea propune diverse task-uri pentru a ajunge la teme din ce în ce mai complexe, iar fiecare etapă este însoțită de feedback cu participanții pentru a urmări îndeaproape procesul fiecăruia. Atelierul se va baza atât pe propuneri de mișcare individuale cât și în echipă pentru a diversifica procesul de învățare și prin schimb de experiențe între participanți.