Ediţia de anul acesta a Festivalului „Craiova Muzicală” aduce o diversitate de concerte, explorând zone culturale şi epoci diferite. Deschiderea evenimentului, pe 15 noiembrie, cu „Degeaba 30/ Tudor Gheorghe”, dirijor şi orchestrator – Marius Hristescu, este cel mai complex şi cel mai dramatic mesaj social exprimat pe o scenă, de la revoluţie până în prezent. Al doilea concert, din data de 20 noiembrie, este de fapt o conferință „la patru mâini” unde Valentina Sandu-Dediu şi Dan Dediu vorbesc despre „Mentori și maeștri ai muzicii românești”. Concertino Accordion Band (Republica Moldova) demonstrează încă o dată pentru publicul larg, pe 26 noiembrie, că la acordeon se poate interpreta nu doar muzică populară, dar și clasică, şi jazz. Ansamblul de muzică veche „Anton Pann” a ales ca misiune să redescopere frumusețea muzicii vechi românești și să o împărtășească melomanilor, în seara de 29 noiembrie. Unicul concert coral al Festivalului „Craiova Muzicală”-ediţia 46 este programat pe 3 decembrie cu Formația de muzică bizantină „Psalmodia” a Universității Naționale de Muzică din București. Închiderea festivalului are loc pe 6 decembrie cu un concert susţinut de Orchestra Simfonică A Filarmonicii Naționale „Serghei Lunchevici” Chișinău (Republica Moldova), sub bagheta dirijorului Dumitru Cârciumaru. Ansamblul de muzică veche „ANTON PANN” a ales ca misiune să redescopere frumusețea muzicii vechi românești și să o împărtășească publicului aflat în seara de 29 noiembrie, în sala de concerte a Filarmonicii „Oltenia” Craiova. Conducerea muzicală este asigurată de CONSTANTIN RĂILEANU, fondatorul și liderul Ansamblului „Anton Pann”, compozitor, dirijor, cântăreț și percuționist, cercetător al vechii muzici orientale.
Constantin Răileanu este absolvent al Universităţii Naționale de Muzică din București – muzică bizantină și dirijat cor academic – şi al Facultatăţii de Teologie din capitală – Istorie și Filosofia Religiilor / Fenomenologie religioasă. A concertat în peste 600 de concerte în țară, precum și în străinătate. A interpretat cu mari muzicieni, precum: Kyia Tabassian, Kyriakos Kalaitzidis, Neva Ozgen, Alkis Zopoglou, Ahmet Sahin, Mehmet Bitmez, Mehmet Fatih Zulfkar, Petros Papageorghiou, Fikret Karakaya, Emmanuel Hovhannisyan, Derya Turkan, Vincent Segal, The Madrigal Corul Armonia al Filarmonicii de Stat din Cluj, corul Psalmodia al UNMB.
Ansamblul de muzică veche „Anton Pann” a luat ființă în 2004, având în componenţă muzicieni, absolvenți ai Universității Naționale de Muzică, uniți prin pasiunea lor de a readuce valorile muzicii culturale dintre secolele XIV și XIX. Ansamblul „Anton Pann” este singurul grup profesional din România care realizează acest tip de muzică și de cercetare la un nivel elevat.
Autenticitatea muzicii lor se bazează pe utilizarea instrumentelor de muzică tradițională, cu un sunet care să reflecte fidel emoția acelei epoci, precum și pe o intensă activitate de cercetare care a dezvăluit documente și manuscrise vechi, deținute de unele biblioteci sau de arhivele din unele mănăstiri și biserici din România. Pentru a face publicul să se bucure de frumusețea acestui tip de muzică, așa cum a fost cântat cu secole în urmă în casele conacului, muzicienii Ansamblului „Anton Pann” au studiat vechile sisteme muzicale, cu micro-intervale și ornamentația specifică.
Așadar, cu fiecare concert al Ansamblului „Anton Pann”, frumusețea îndelung uitată a vechii muzici renaște pe scenă și compozitori prețioși, vechi, ca Dimitrie Cantemir, Anton Pann, Gheorghe Ucenescu, Arhiepiscopul Veniamin Costachi, Ioan Căianu, Ali Ufki, Sultanul Abdul Aziz, Tambur Cemil Bey și mulți alții sunt readuşi în prim plan. Colecțiile Anonymus, precum Codex Moldavae, Codex Valahae etc. sunt redescoperite de public.
Biletele (40 lei; 10 lei) se procură de la agenţia Filarmonicii „Oltenia” Craiova, telefon 0251 414 698, program, luni-vineri, orele 10:00 – 18:00.