Liderii celor 47 de state membre în cadrul Consilului Uniunii Europene au adoptat următoarea declarație referitor la cea de-a șaptezecea aniversare: „Convenția Europeană a Drepturilor Omului a fost adoptată într-un context tulburător, imediat după finalizarea celui de-al Doilea Război Mondial. Inițiativa conducătorilor de la acea vreme de a elabora un astfel de instrument a fost determinată de dorința de a îndrepta erorile trecutului, dar și de a proteja cetățenii europeni, pe viitor, de practicile abuzive ale statului. Pacea și stabilitatea pot fi obținute doar de consolidarea Statului de Drept și a democrației.
Inspirată din Declarația Universală a Drepturilor Omului, Convenția este un tratat juridic a cărui aplicare este controlată de către o instanță internațională independentă care protejază drepturile și libertățile fundamentale ale persoanelor.
Semnată, inițial, de douăsprezece State membre, la 4 noiembrie 1950, aceasta protejază, în prezent, peste 830 milioane de persoane ce aparțin celor 47 de state europene.
Dea lungul timpului, mai multe protocoale au venit să completeze Convenția cu interdicții privind discriminarea și abolirea pedepsei cu moartea. Ultimul protocol ratificat permite instanțelor judiciare naționale de cel mai înalt rang să solicite avize consultative de la Curtea Europeană a Drepturilor Omului, de la Strasboug.
Peste 20.000 cazuri au fost judecate de către Curtea Europeană a Drepturilor Omului, iar soluționarea lor a dus la imbunătățirea vieții europenilor.
Convenția a produs, de asemenea, o serie de schimbări pozitive odată cu ratificarea lor de către autoritățile naționale și a întărit protecția în materie de dreptul omului în întreaga lume.
Convenția este un instrument viu, în continuă evoluție, care a demonstrat în mai multe reprize capacitatea sa de a se adapta la noile schimbări în materie de drepturile omului în domenii precum respectarea vieții private, protecția datelor personale și a biomedicinei.
Această capacitate de adaptare este crucială pentru a putea ajuta cetățenii și autoritățile să facă față noilor provocări pe care le reprezintă progresele tehnologice dar și amenințările asupra mediului natural.
Zece ani de reforme au întărit dispozitivul Convenției. Totuși, încă persistă anumite dificultăți după cum rezultă din cazurile prezentate în fața Curții.
Aderarea mai multor state la Uniunea Europeană a reprezentat un avantaj deosebit deoarece a dus la armonizarea legislațiilor în domeniul drepturilor omului în tot spațiul european.
Convenția este un sistem prețios si unic. Traversăm vremuri complexe, iar situația evoluează rapid făcând și mai importanța Convenția.
Cu ocazia celei de-a șaptezecea aniversări, invităm toți reprezentanții guvernelor și cetățenii europeni să sărbătorească progresul înregistrat pentru protejarea atât a europenilor de astăzi, cât și în viitor. Este datoria noastra de onoare”, se mai precizează în declarația secretaruolui general al Consiliului Europei, Marija Pejčinović Burić.