„Bune practici în lupta împotriva comerțului ilicit cu țigarete în scopul protejării intereselor financiare ale Uniunii Europene – GRILLER-EU” – este proiectul european implementat de către Inspectoratul Județean de Jandarmi Dolj. Proiectul are o valoare totală de 60.090,58 Euro, din care 48.072,46, finanțare OLAF și12.018,12 cofinanțare din partea IJJ Dolj. Prin acest proiect, Inspectoratul Județean de Jandarmi Dolj își propune să realizeze un schimb de informații și de bune practici între structurile implicate în contrabanda cu țigări. Parteneri în acest proiect sunt DLAF, MAI, IGJR, IGPF, British American Tobacco, DRV Craiova – din Romania, Serviciul Vamal al Republicii Moldova și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Moldova, precum și Inspectoratul General al Poliției de Frontieră Bulgaria.
„Proiectul a fosi inițiat de către Inspectoratul Județean de Jandarmi Dolj, în calitate debeneficiar, în cadrul programului Griller.EU și își propune reducerea volumului de țigarete tranzacționate ilegal, ca mijloc de descurajare a contrafacerii, identificarea timpurie a fraudelor și a tentativelor de fraudă. Totodată, ne propunem să diminuăm numărul de grupări de crimă organizată implicate în contrabanda cu țăgări și produse din tutun contrafăcute,precum și limitarea expunerii consumatorului la produse din tutun contrafăcute.Nu în ultimul rând,vem în vedere creșterea prelevărilor fiscale (TVA,accize tutun) la bugetul de stat prin reducerea evaziunii fiscale”, a precizat, in deschiderea evenimentului, GL.Bg. Constantin Florea.
Ca parte a implementării acestui proiect, în luna septembrie va avea loc primul seminar internațional care va viza colaborarea și schimbul de informații în lupta împotriva contrabandei cu tutun. Acesta va fi urmat de un altul, în noiembrie, unde se vor analiza metodele de implementare a procedurilor și tehnicilor alternative pentru a spori implicarea autorităților locale în lupta cu contrabanda cu tutun.
„Inspectoratul Județean de Jandarmi Dolj desfășoară activități pe mai multe planuri astfel încât volumul confiscărilor efectuate a cunoscut otendință ascendentă. Dacă în anul , IJJ Dolj a confiscat 31.300 de țigarete de contrabandă, în 2018, s-a putut constatat o creștere de peste 33%.Dinamica poate fi pusă pe seama unei stabilități a monedei naționale, fapt de a conservat puterea de cumpărare a cetățenilor”, a continuat Constantin Florea.
La rândul său, Paul Zai, consilier în cadrul Ministerului de Interne a precizat faptul că „absorbție de fonduri europene nerambursabile a reprezentat o prioritate la nivelul Ministerului Afacerilor Interne. Din tot ceea ce înseamnă investiții la nivelul MAI, peste 80% reprezintă finanțări din fonduri europene. Proiectul de astăzi este unul de o importanță deosebită prin faptul că prin rezultatele menționate anterior vor duce la reducerea comerțului ilegal, de orice tip, pentru reducerea actelor de corupție, destructurarea rețelelor infracționale infiltrate în economie. Proiectul derulat de către IJJ Dolj se înscrie în rândul acțiunilor care asigură dezbaterea în cadrul problematicii contrabandei cu țigarete. Rezultatele obținute în cadrul acestui proiect, finanțat prin Programul Hercule 3, vor contribui la îndeplinirea obiectivelor cuprinse în documentele strategice sectoriale”.
Nu în ultimul rând, colonelul Gheorghe Marian Brânconeanu, adjunct al Inspectorului General al Jandarmeriei Române, a reliefat faptul că „există adevărate rețele infracționale, foarte bine dotate, atât din punct de vedere tehnic, cât și informatic și care obțin profituri uriașe din acțiunile lor ilegale. Avem nevoie de schimbul de informații între parteneri, respectiv colegii nostri din Republica Moldova si Bulgaria”.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !