Filarmonica Oltenia invită publicul craiovean, și nu numai, vineri, de la ora 19:00, la un spectacol susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Oltenia”, sub bagheta dirijorului italian Gian Luigi Zampieri, solist fiind violonistul Gabriel Niță.
În program:
Șerban Nichifor: Variațiuni în stil baroc (primă audiție)
Niccolò Paganini: Concertul nr. 4 în Re minor pentru vioară și orchestră, MS 60 (orchestrația: Gabriel Niță)
Liana Alexandra: Allegro veloce e caratteristico pentru orchestră de coarde (primă audiție)
Camille Saint-Saëns: Dans macabru, op. 40
Solo vioară: Octavian Gorun
Violonistul craiovean Gabriel Niță vine în faţa publicului meloman cu inegalabilul Concert nr.4 în Re minor de Niccolò Paganini, despre care, în anii trecuți, presa craioveană consemna: „Condusă cu o tehnică a interpretării impecabilă, vioara a vrăjit audienţa (…) făcându-i pe spectatori să recunoască din nou geniul ‹demonului viorii›, aşa cum a fost apreciat Niccolò Paganini…” (Laura Moţîrliche, Cuvântul Libertăţii, 3 febr.2014, p.9). Cadenza din prima parte a piesei este scrisă chiar de interpret, de altfel un foarte bun orchestrator, pasajele de mare virtuozitate fiind susținute de minunata vioară Giuseppe Micheli – 1891, pe care am avut ocazia să o ascultăm în ultimii ani.
Gabriel Niță a scris în ultimii ani orchestraţia Concertului nr.2 în Si minor „La Campanella”, a Concertului nr.4 în Re minor şi a Concertului nr.5 în La minor pentru vioară de Niccolò Paganini, critica muzicală considerând că : „Violonistul Gabriel Niţă … a surmontat dificultăţile tehnice ale partiturii (Concertul nr.2 de N. Paganini n.r.) de o manieră entuziasmantă, discursul sonor, în părţile extreme, a fost strălucitor, plin de vervă, iar în partea lentă, de căldura emoţiei … Gabriel Niţă este un muzician autentic.” (Gheorghe Fabian, „Mozaicul”, nr.4/2009).
Gian Luigi Zampieri, născut în 1965 la Roma, este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând în 1988 Diploma de Onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein. La vârsta de 15 de ani, a devenit organist la Basilica di Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani. În 1997, a câştigat Concursul Internațional ”A. Pedrotti”, fiind primul dirijor italian laureat al acestui concurs. Lansat din anii studenţiei în cariera dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre. În prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia), dirijor invitat permanent și director artistic onorific al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.