Filarmonica Oltenia invită publicul craiovean, și nu numai, vineri, de la ora 19:00, la un spectacol susținut de Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Oltenia”, sub bagheta dirijorului italian Gian Luigi Zampieri, solist fiind violonistul Gabriel Niță.
În program:
Șerban Nichifor: Variațiuni în stil baroc (primă audiție)
Niccolò Paganini: Concertul nr. 4 în Re minor pentru vioară și orchestră, MS 60 (orchestrația: Gabriel Niță)
Liana Alexandra: Allegro veloce e caratteristico pentru orchestră de coarde (primă audiție)
Camille Saint-Saëns: Dans macabru, op. 40
Solo vioară: Octavian Gorun
Violonistul craiovean Gabriel Niță vine în faţa publicului meloman cu inegalabilul Concert nr.4 în Re minor de Niccolò Paganini, despre care, în anii trecuți, presa craioveană consemna: „Condusă cu o tehnică a interpretării impecabilă, vioara a vrăjit audienţa (…) făcându-i pe spectatori să recunoască din nou geniul ‹demonului viorii›, aşa cum a fost apreciat Niccolò Paganini…” (Laura Moţîrliche, Cuvântul Libertăţii, 3 febr.2014, p.9). Cadenza din prima parte a piesei este scrisă chiar de interpret, de altfel un foarte bun orchestrator, pasajele de mare virtuozitate fiind susținute de minunata vioară Giuseppe Micheli – 1891, pe care am avut ocazia să o ascultăm în ultimii ani.
Gabriel Niță a scris în ultimii ani orchestraţia Concertului nr.2 în Si minor „La Campanella”, a Concertului nr.4 în Re minor şi a Concertului nr.5 în La minor pentru vioară de Niccolò Paganini, critica muzicală considerând că : „Violonistul Gabriel Niţă … a surmontat dificultăţile tehnice ale partiturii (Concertul nr.2 de N. Paganini n.r.) de o manieră entuziasmantă, discursul sonor, în părţile extreme, a fost strălucitor, plin de vervă, iar în partea lentă, de căldura emoţiei … Gabriel Niţă este un muzician autentic.” (Gheorghe Fabian, „Mozaicul”, nr.4/2009).
Gian Luigi Zampieri, născut în 1965 la Roma, este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând în 1988 Diploma de Onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein. La vârsta de 15 de ani, a devenit organist la Basilica di Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani. În 1997, a câştigat Concursul Internațional ”A. Pedrotti”, fiind primul dirijor italian laureat al acestui concurs. Lansat din anii studenţiei în cariera dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre. În prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia), dirijor invitat permanent și director artistic onorific al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !