Dirijor – Adrian Buciu
Solist – Cristian Borcan (corn)
În program:
Uvertura operei „Don Giovanni”
Concertul nr. 4 în Mi bemol major pentru corn și orchestră, K. 495
Simfonia nr. 35 în Re major, K. 385, „Haffner”
”HOPE Season”, Stagiunea 2022/23 a Filarmonicii ”Oltenia” Craiova, continuă vineri, 14 octombrie, de la ora 19:00, cu un concert MOZART ce va aduce în prim plan un personaj seducător ca Don Giovanni, sunetul vioi al cornului de vânătoare și atmosfera de epocă a orașului Salzburg. Muzicienii invitați sunt dirijorul ADRIAN BUCIU și solistul CRISTIAN BORCAN (corn), doi tineri artiști în plină afirmare.
Adrian Buciu – dirijor și membru fondator al Ansamblului de Barockeri
Adrian Ioan Buciu s-a născut la data de 14 august 1976 într-o familie cu tradiție muzicală. Este dublu licențiat al Universității Naționale de Muzică din București, secțiile Flaut și Dirijat orchestră iar în anul 2007 obține titlul de Doctor în Muzică în cadrul aceleiași universități. Tot în 2007, înființează, alături de colegul Mihail Ghiga, Ansamblul de Barockeri al Universității Naționale de Muzică din București, cu care abordează repertoriu simfonic, vocal și liric, aparținând, aproape exclusiv, perioadei Barocului muzical. Începând cu anul 2010, face parte din ansamblul de muzică veche românească Imago Mundi. Susține o intensă activitate muzicală la nivel național și internațional, concertând și dirijând pe scene importante din străinătate.
Cristian Borcan – solist-instrumentist al Orchestrei Naționale Radio
Cristian Borcan este lect. univ. dr. la clasa de corn a Universității Naționale de Muzică București și deține titlul de doctor în muzică, sub îndrumarea prof. univ. dr. Dan Buciu, cu teza de doctorat intitulată „Cornul în creația camerală a clasicismului”. A susținut recitaluri camerale la sala de concerte Mihail Jora, Ateneul Român, Ambasadele României din Paris și Atena, Centrul Cultural Român din Roma și din Veneția, Palatul Peleș, Palatul Suțu, Universitatea Națională de Muzică București, Academia Sighișoara și Toamna Muzicală Clujană. În 2019, a organizat cu Asociația Barockeri cursurile de vară pentru instrumente de alamă Romanian Brass Week și în 2020 concursul internațional Bucharest Brass Competition.
Wolfgang Amadeus Mozart – figura luminoasă a muzicii clasice
Opera Don Giovanni a fost compusă într-o perioadă de timp foarte scurtă; definitivată la Praga, a fost prezentată pe scena Operei Italiene din „Oraşul de aur“, în anul 1787. Uvertura operei a dat naştere unei adevărate legende, despre ea povestindu-se că a fost scrisă în noaptea premergătoare premierei.
Muzica lucrărilor mozartiene degajă multă seninătate, concertele fiind compuse de mâna unui maestru care explorează cu nonşalanţă virtuţile tehnice şi de sonoritate ale cornului. În aceste lucrări predomină cantabilitatea instrumentului, evidenţiindu-se caracterul vânătoresc al cornului.
Simfonia nr. 35 în Re major, K. 385, “Haffner” datează din anul 1782 şi poartă numele primarului oraşului Salzburg, căruia, cu ani în urmă, Mozart îi mai dedicase o serenadă.
Biletele se pot procura online accesând link-ul de mai jos:
https://www.entertix.ro/g/607/filarmonica-oltenia.html
De asemenea, achiziționarea biletelor se face de la agenția filarmonicii, din Calea Unirii 16, luni – vineri, orele 10:00 – 18:00.
Detalii și rezervări se obțin la numărul de telefon 0251 414 698.
Bilet preț întreg: 50 lei
Bilet preț redus (elevi, studenți, seniori): 15 lei