Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Oltenia” prezintă vineri, de la ora 19:00, un concert Haydn-Piazzolla sub bagheta dirijorului Gian Luigi Zampieri (Italia), solistă Eszter Karasszon (violoncel Ungaria).
În program:
Constantin Dimitrescu/Ioan Dobrinescu: „Dans țărănesc” pentru orchestră de coarde
Joseph Haydn: Concertul nr. 1 în Do major pentru violoncel și orchestră, Hob.VIIb:1
Astor Piazzolla: 6 piese simfonice (orchestrație: Gian Luigi Zampieri)
După ce a impresionat publicul prin repertoriile muzicale inedite şi invitarea pe scena Filarmonicii „Oltenia” Craiova a unor tineri solişti de origine română, dirijorul Gian Luigi Zampieri vine cu un program mult aşteptat, având în vedere că s-a dedicat, din anii 80, prezentării operei lui Astor Piazzolla şi este considerat de critică drept unul dintre experţii de seamă pe scenele internaționale. În acest sens, a realizat transcripții și orchestrații interpretate în toată lumea: Vladimir Spivakov, Lalo Schifrin, Jorge Calandrelli, Ettore Stratta etc. Eszter Karasszon care va evolua acompaniată de Orchestra Simfonică a Filarmonicii Oltenia Craiova, sub bagheta dirijorală a maestrului Zampieri, va interpreta la violoncel lucrări clasice şi contemporane: Concertul nr. 1 de Haydn şi două piese simfonice de Piazzolla.
Gian Luigi Zampieri, născut în 1965 la Roma, este reprezentant al şcolii italiene de dirijat, fiind unul dintre ultimii discipoli ai maestrului Franco Ferrara. A urmat studiile la Accademia di Santa Cecilia şi apoi la Accademia Chigiana, obţinând în 1988 Diploma de Onoare. În calitate de organist şi dirijor, s-a perfecţionat cu muzicieni de prestigiu precum Francesco De Masi, Carlo Maria Giulini, Ghenadi Rojdestvenski şi Leonard Bernstein. La vârsta de 15 de ani, a devenit organist la Basilica di Santa Maria in Trastevere din Roma, unde a activat timp de 20 de ani. În 1997, a câştigat Concursul Internațional ”A. Pedrotti”, fiind primul dirijor italian laureat al acestui concurs. Lansat din anii studenţiei în cariera dirijorală, Gian Luigi Zampieri a condus prestigioase orchestre din România precum şi din străinătate.
Intrat de foarte tânăr în lumea cinematografului, a îngrijit ediția italiană a filmului „Amadeus” de Miloš Forman (1985). Din 1986, este profesor titular de studii orchestrale la conservatoarele italiene de stat. În prezent, este dirijor invitat al Filarmonicii din São Carlos (Brazilia), dirijor invitat permanent și director artistic onorific al Filarmonicii „Oltenia” din Craiova.
Eszter Karasszon s-a născut într-o familie de muzicieni și a deprins de timpuriu tainele muzicii (la vârsta de 4 ani a primit primul său instrument). Cariera sa a purtat-o încă din copilărie prin toată lumea, în Europa (Olanda, Austria, Germania, Italia, Elveția), China, Israel și Statele Unite. La opt ani a câștigat primul său premiu la un festival național, urmând apoi multe alte premii obținute în Ungaria sau în străinătate, cel mai recent fiind cel cucerit la Concursul Internațional de violoncel „David Popper” (2015). În 2016, a absolvit Academia Liszt din Budapesta, la clasa prof. Csaba Onczay. Ca solistă, abordează atât repertoriul clasico-romantic, cât și lucrări aparținând zonei contemporane și creații ale compozitorilor maghari (Kodály, Bartók, Dohnányi, Vajda, Gárdonyi). Nu în ultimul rând, Eszter Karasszon este preeocupată de muzica de cameră, activând în mai multe formații și performând în diferite spații (săli de concert, biserici, în aer liber), de multe ori alături de tatăl său (organist) și de fratele său (violoncelist).
Fără a beneficia de o datare precisă, Concertul nr. 1 în Do major pentru violoncel, a fost scris de Joseph Haydn cu aproximaţie între anii 1761 – 1765, compozitorul dedicând lucrarea unuia dintre cei mai dragi prieteni ai săi, Joseph Franz Weigl (prim-violoncelist, la acea vreme, în orchestra prinţului Nicolaus Esterházy). Creată în perioada de tinereţe a lui J. Haydn este un exemplu strălucit de măiestrie a scriiturii şi de rafinament al stilului, cucerind prin delicateţea liniei melodice.
Distingându-se ca unul dintre cei mai reprezentativi compozitori argentinieni din secolul al XX-lea, de-a lungul întregii sale cariere componistice Astor Piazzolla a fost animat de dorinţa de a populariza ritmuri şi melodii originare din America de Sud. Deşi există nenumărate exemple de dansuri tradiţionale (în special tangouri) transcrise, Piazzolla a dedicat cea mai mare parte a lucrărilor sale instrumentelor solistice, cu accent pe punerea în valoare a virtuozităţii tehnice a artistului interpret (bandoneonul şi chitara fiind instrumentele preferate de compozitor, el însuşi un desăvârşit interpret) sau ansamblurilor camerale restrânse.