DIRIJOR: JASON TRAMM (SUA),  SOLISTE: soprana VERONICA IOVAN (SUA) și invitatele ei – NOEMI MODRA, OLGA ȘAIN (soprane), JANINA SPIRIDON (mezzosoprană). Din program: Piotr Ilici Ceaikovski: „Dansul zânei Dragée” din baletul „Spărgătorul de nuci”; Franz Schubert: „Ave Maria”; Harold Arlen: „Somewhere over the Rainbow”; Piotr Ilici Ceaikovski: Trepak din baletul „Spărgătorul de nuci”; César Franck: “Panis Angelicus”; Wolfgang Amadeus Mozart: Laudate Dominum din „Vesperae solenne de confessore”, K. 339; Georg Friedrich Händel: „Hallelujah” din oratoriul „Messiah”; Leroy Anderson: „Sleigh Ride”
Leroy Anderson: „A Christmas Festival”; Nino Rota: „Parla più piano”; Nikolai Rimski-Korsakov: Poloneză din opera „Ajunul Crăciunului”; „We wish you a merry Christmas”; John Reading/John Francis Wade: „Oh, come, all ye faithful” („Adeste fideles”); Pietro Yon: „Gesù bambino”; Franz Xaver Gruber: „Silent Night”; Katherine Kennicotte Davis: „Little Drummer Boy”; Adolphe Adam: „O holy Night”; patru colinde românești a cappella (dirijor: PAVEL ȘOPOV). Își dau concursul: Orchestra Simfonică și Corala Academică ale Filarmonicii “Oltenia”, Maestru de cor: PAVEL ŞOPOV.

Dirijorul JASON TRAMM
Prestația dirijorală a lui Jason C. Tramm în abordarea repertoriului operistic, simfonic și coral a întrunit elogiile criticii atât în Statele Unite, cât și în străinătate. Jason Tramm îndeplinește dubla calitate de director artistic și de dirijor principal la MidAtlantic Opera, împreună cu care a debutat la Carnegie Hall (Stern Auditorium) și Lincoln Center (Alice Tully Hall) în ultimele două stagiuni, cu foarte apreciatele concerte „Prayer for Peace”.
În ultimele zece stagiuni de concerte ale Ocean Grove Camp Meeting Association, Jason Tramm deține statutul de director muzical în rezidență, unde coordonează concertele corale, orchestrale și de muzică sacră desfășurate în lunile de vară în incinta Marelui Auditoriu – monument istoric cu 6500 de locuri pentru spectatori. În plus față de implicarea sa în organizarea renumitului Ocean Grove Choir Festival, cel mai însemnat eveniment de muzică sacră de pe Coasta de Est, Jason Tramm dirijează concerte ale căror programe cuprind capodopere ale muzicii simfonice și vocal-simfonice. A apărut la două radiouri publice naționale alături de organistul virtuoz Gordon Turk și de o orchestră mare. Jason C. Tramm este, de asemenea, director muzical/dirijor principal al Teatro Lirico D’Europa, o companie profesionistă de operă specializată în organizarea de turnee, alături de care va dirija în stagiunea curentă peste 25 de spectacole cu „Turandot”, „Madama Butterfly”, „Tosca”, „Carmen” și „La Traviata”. În perioada 2008 – 2012, Jason Tramm a fost dirijor principal și director artistic al New Jersey State Opera, unde a colaborat cu unii dinte cei mai valoroși cântăreți, printre care Samuel Ramey, Vladimir Galouzine, Angela Brown, Gregg Baker și Paul Plishka. În 2009, transmisiunea HDTV, de către posturile afiliate PBS – NJN, a concertului cu Requiem-ul de Verdi: Live from Ocean Grove, i-a adus o nominalizare la Premiile Emmy/regiune.
Un foarte respectat pedagog, Jason Tramm activează în cadrul facultății de pe lângă Seton Hall University ca asistent universitar și ca director al secției de activități corale (College of Communication and the Arts), unde conduce Corul mare, Corul de Cameră și Orchestra Universității, și, de asemenea, predă cursuri de canto și de dirijat. Totodată, susține frecvent conferințe și prelegeri pe teme muzicale. Absolvent al Crane School și Hartt School, Jason Tramm a obținut titul de doctor în muzică la Rutgers University, ca beneficiar al prestigioasei Burse Prezidențiale de Cercetare. În 2003, în compania starurilor de la Metropolitan Opera, Renée Fleming și Stephanie Blythe, Jason Tramm a fost onorat cu distincția Rising Star Award, din partea SUNY Potsdam Alumni Association.
Ca artist invitat, a dirijat concerte de muzică de operă și simfonică în Italia, România, Albania și Ungaria, unde a înregistrat la pupitrul Orchestrei Simfonice din Szeged un album cu arii din opere feranceze rareori interpretate. Proiectele sale viitoare includ două reprezentații cu operele „Suor Angelica” și „Gianni Schicchi” de Puccini la Narnia Arts Festival (Narni, Italia), în iulie 2017.

Soprana VERONICA IOVAN
Veronica Iovan s-a îndrăgostit de scenă la vârsta de șase ani, când a început să cânte și să câștige majoritatea concursurilor vocale din țara natală, România. Și-a continuat pregătirea de specialitate la instituții educaționale de profil, unde a studiat pianul, totodată vădind calități vocale remarcabile ca membră a corului școlii sau a unor coruri de biserică.
Adolescentă fiind, Veronica Iovan avea deja o voce impresionantă, iar la vârsta de 15 ani a fost angajată în Corul Filarmonicii de Stat ”Oltenia”, alături de care s-a afirmat ferecvent ca solistă și a participat la numeroase concerte de-a lungul anilor. După ce a primit o bursă integrală de studii, Veronica Iovan a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică, începând să fie solicitată pentru o serie de concerte în țară și în străinătate. Dintre acestea, amintim invitația de a cânta în România la Palatul Prezidențial, unde tânăra soprană s-a bucurat de o deosebită apreciere din partea criticilor. Veronica Iovan a susținut, de asemenea, recitaluri și a evoluat ca solistă în concerte pretutindeni în lume, încântând auditori din Statele Unite, Norvegia, Franța, Anglia, Spania, Iran și Italia. A câștigat burse care i-au permis să-și continue studiile muzicale la Verona și Strasbourg, și să finalizeze un masterat de specializare în opera modernă. Mutându-se la New York, unde locuiește actualmente, Veronica Iovan și-s urmat visurile, fiind animată de pasiunea ei pentru muzică și pentru scena de concert, totodată făcându-și timp să revină în România ei iubită și în orașul natal, Craiova, pentru a cânta în concerte. În New York, alături de maestrul Jason Tramm și de Opera de Stat din New Jersey, a evoluat în diverse concerte susținute pe teritoriul acestui stat.
Veronica Iovan a colaborat cu Orchestra Simfonică din Queens și Opera MidAtlantic; ca artistă interpretă a participat, pentru o perioadă de câțiva ani, la Săptămâna Modei. Stilul ei vocal s-a adaptat la profilul spectacolelor de gen pop-opera, cântând alături de Frank D’Ambrosio, cel mai bine cunoscut publicului pentru interpretarea rolului principal din ”Fantoma de la operă” și pentru memorabilul rol al personajului Anthony Vito Corleone din ”Nașul” – partea a III-a. Veronica Iovan se dedică și activităților umanitare, cântând cu plăcere pentru organizații civice, culturale sau diplomatice, precum: Confederazione Siciliana del America, Les Couleurs, Ambasadele statelor Filipine și România, Organizația Națiunilor Unite, dovedindu-se un veritabil ambasador al muzicii pentru România. Când a fost invitată să cânte în fața a mii de oameni pe Broadway, pe o scenă amenajată în aer liber cu prilejul aniversării Zilei Naționale a României, ca și cu ocazia Columbus Day Parade în New York, Veronica Iovan a fermecat auditoriul cu magnetismul vocii sale unice, interpretând câteva dintre cele mai frumoase melodii tradiționale românești.
Recent, Veronica Iovan a cântat la Gala Premiilor Global Short Film desfășurată la Cannes / Franța, unde de asemenea a purtat și a prezentat creații vestimentare aparținând unora dintre cei mai vestiți designeri europeni.
Interpretă a muzicii moderne de operă, înzestrară fiind cu nebănuite talente, Veronica Iovan încântă sufletele auditorilor atât cu vocea ei formidabilă, cât și prin performanțele atinse în domeniile actoriei și baletului clasic, celelalte două pasiuni ale sale.

Soprana NOEMI MODRA
Născută pe 23 noiembrie 1993, la Târgu Mureş, soprana Noemi Modra este absolventă a Liceului de Artă din oraşul său natal. Interpreta a avut şansa de a începe studiul cântului la Târgu Mureş cu baritonul Sandor Balla şi să îl continue cu soprana Diana Ţugui, la clasa căreia a studiat în cadrul Departamentului de Arte al Universităţii din Craiova.
Deşi aflată la început de drum într-un domeniu în care experienţa scenică este esenţială, Noemi Modra posedă numeroase calităţi care o recomandă ca fiind o artistă „de cursă lungă”. Astfel, pasiunea ei pentru arta cântului este susţinută, din fericire, de o voce cu un ambitus larg şi cu un timbru aparte, de o pregătire muzicală complexă, de uşurinţa în abordarea unor stiluri diferite, de stăpânirea mai multor limbi străine, de o cultură vastă, de echilibru interior, de o mare seriozitate şi de perseverenţă.

Soprana OLGA ȘAIN
Născută la Slatina, soprana Olga Șain a absolvit Facultatea de Muzică din cadrul Universității de Vest din Timișoara (canto, cu prof. Rodica Miloia), beneficiind și de îndrumarea reputatei soprane bucureștene Georgeta Stoleriu. Activează, la început, în Corul Filarmonicii ”Banatul”, pentru ca, din 2001, să se stabilească în Craiova, fiind angajata Coralei Academice a Filarmonicii ”Oltenia”. De-a lungul anilor, s-a remarcat și în postură solistică, acoperind un repertoriu divers, de la lieduri, la arii din operă și lucrări vocal-simfonice.

 

Mezzosoprana JANINA SPIRIDON
Mezzosoprana Janina Spiridon, născută în Slatina, este licențiată a Facultății de Muzică a Universității ”Spiru Haret” din București (promoția 2008). A activat în cadrul Coralei ”Ioan Cristu Danielescu” – Ploiești, Corului Filarmonicii din Pitești (2007 – 2010), Corului Centrului Cultural – Mioveni (2014 – 2015), iar din anul 2015 face parte din Corala Academică a Filarmonicii ”Oltenia”, manifestându-se, uneori, și ca solist vocal.

Pavel Şopov a absolvit succesiv Liceul de Muzică „George Enescu“ din Bucureşti (1973) şi Conservatorul „Ciprian Porumbescu“ din capitală (1978), secţia pedagogie muzicală (specializarea muzică vocală şi instrumentală). A urmat cursul de dirijat coral la clasele profesorilor Silvia Secrieriu şi Iovan Miclea. După absolvire a înfiinţat un cor al cadrelor didactice din oraşul Drăgăneşti-Olt, obţinând o menţiune la etapa judeţeană a Festivalului “Cântarea României” (1979). Din luna septembrie a aceluiaşi an a condus corul bărbătesc al I.T.M.A. Craiova până în anul 1984, participând în această perioadă la diferite spectacole şi concursuri pe scenele craiovene: Filarmonica “Oltenia”, Clubul I.T.M.A., Casa Ştiinţei şi Tehnicii, Liceul de Artă, Clubul Electroputere. În perioada 1984 – 1989 pregăteşte ca dirijor secund, alături de maestrul Alexandru Racu, Corul Sindicatului Învăţământ. În anul 1987 a preluat conducerea corului Liceului de Artă din Craiova efectuând turnee atât în ţară, cât şi în străinătate, participând la numeroase manifestări culturale. A fost dirijor al corului Filarmonicii “Oltenia” şi maestru de cor la Teatrul Liric “Elena Teodorini”. De-a lungul anilor, a desfăşurat şi o intensă activitate didactică, fiind profesor titular (o perioadă şi director) al Liceului de Artă “Marin Sorescu”, iar, în ultimii ani, lector universitar doctor la Departamentul de Arte al Facultăţii de Litere – Universitatea din Craiova; actualmente, îndeplinește calitatea de maestru de cor al Filarmonicii oltene.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !