În program:
Frédéric Chopin: Concertul nr. 1 în Mi minor pentru pian și orchestră, op. 11
Franz Liszt: Concertul nr. 1 în Mi bemol major pentru pian și orchestră, S. 124
Camille Saint-Saëns: „Morceau de Concert” pentru harpă și orchestră, op. 154
Deborah Henson-Conant: „Baroque flamenco” pentru harpă și orchestră (primă audiție)
Penultimul concert al stagiunii „Muzica inspiră”, din data de 21 iunie, ora 19:00, va fi dirijat de maestrul Alexandru Iosub, aducând în scenă trei soliste talentate, din generaţii diferite: Daniela Andonova (din Bulgaria) – laureată a Concursului Internațional de Pian „Maria Callas” (Atena, 1981), Cristina Tomescu – elevă olimpică la pian a Liceului de Arte „Marin Sorescu” din Craiova şi Rozalia Pataki – artistă, de asemenea, cu un plamares bogat la competiţiile dedicate harpei. Programul serii include capodopere din creaţia compozitorilor Chopin, Liszt, Saint-Saëns şi o lucrare contemporană în primă audiţie, semnată de americanca Deborah Henson-Conant, recunoscută pentru inovaţiile aduse harpei electrice.
Alexandru Iosub
Acumulând o vastă experienţă ce numără sute de spectacole de operă şi operetă, zeci şi zeci de concerte dirijate la Craiova şi în alte centre culturale din ţară şi din străinătate, Alexandru Iosub – muzician serios, competent, talentat – s-a impus în viaţa spirituală olteană ca o personalitate artistică de primă linie, evoluţiile sale dirijorale fiind bine primite de public şi de către specialişti. La Bucureşti, cu prilejul deschiderii stagiunii de concerte din Piaţa Festivalului “George Enescu” (ediţia 2011), Alexandru Iosub a dirijat Orchestra Filarmonicii “Oltenia”, prezentând un program atractiv (pagini simfonice de mare popularitate) ce s-a bucurat de un deosebit succes în rândul publicului.
Daniela Andonova s-a afirmat în plan solistic imediat după câștigarea Premiului I la Concursul Internațional de Pian „Maria Callas” (Atena, 1981). Ca artist al Asociației de Impresariat Artistic din Bulgaria, a susținut numeroase concerte și a realizat înregistrări în țara natală („Balkanton”, Radio-ul și Televiziunea națională), Grecia („Polydor”, Radio Atena), Belgia, Franța, Coreea de Sud, Cuba, Rusia, România, Cehia, Italia, Polonia. A absolvit Academia Națională de Muzică din Sofia și s-a specializat la clasa prof. Fr. Gevers la Conservatorul Regal de Muzică din Antwerpen (Belgia), fiind și distinsă cu premiile „E. Boshe”, „L. Tervooren” și „Alex de Vries”. În paralel cu activitatea concertistică, Daniela Andonova este profesor universitar doctor la Academia Națională de Muzică din Sofia.
Cristina Tomescu s-a născut în anul 2003, la Craiova. Din anul 2010 începe studiile la Liceul de Arte „Marin Sorescu” (secţia pian) cu prof. Amelia Iliescu, apoi, din clasa a treia, cu prof. Daniela Balaci şi, începând din acest an, fiind îndrumată de maestrul Mihai Ungureanu. Cristina Tomescu a participat cu succes la numeroase concursuri naţionale şi internaţionale şi a susţinut recitaluri la festivalul „Lato z Chopinem” (Busko-Zdroj, Polonia) şi „Orpheus Music Academy” Viena, la Filarmonica „Oltenia” Craiova, la München, Lenggries (Germania) şi în cadrul Festivalului Internaţional „Giovani in Musica” (Grosseto, Italia). În anul 2018, Cristina a interpretat Concertul nr. 3 în Do minor de Ludwig van Beethoven, în compania Orchestrei Filarmonicii „Oltenia”.
Rozalia Pataki
Născută în anul 1987 la Reşiţa, Rozalia Pataki a început studiul harpei la vârsta de zece ani, în cadrul Colegiului Naţional de Artă “Ion Vidu” din Timişoara, cu prof. Stella Dinulescu, de a cărei îndrumare a beneficiat inclusiv pe parcursul studiilor universitare absolvite la Facultatea de Muzică – Universitatea de Vest din Timişoara. Apoi, în anul 2010, şi-a finalizat studiile de master în cadrul aceleiaşi instituţii de învăţământ muzical superior, sub îndrumarea prof. univ. dr. Ştefana Graţiela Negruţiu, la secţia de Stilistică a interpretării muzicale – muzică de cameră. A participat la olimpiadele zonale, unde a câştigat numeroase premii. Abordează stiluri şi genuri muzicale diferite, atât în domeniul muzicii de cameră, cât şi al concertului cu acompaniament de orchestră, în prezent activând ca artist instrumentist în Orchestra Filarmonicii “Oltenia”.