Vineri, 13 februarie este o zi care surâde melomanilor craioveni pentru că, de la ora 19:00, pe scena Filarmonicii ”Oltenia” vor urca doi invitați speciali, distinsul dirijor milanez Vittorio Parisi și tânăra pianistă Adela Liculescu.
În program este inclus ”Concertul nr. 1 în Si bemol minor pentru pian şi orchestră” de Ceaikovski, o lucrare care a stârnit aprige controverse în epocă. Autorul a fost atât de supărat încât a șters numele pianistului de pe pagina cu dedicaţia, beneficiarul acesteia devenind un alt celebru pianist.
Nu mai puțin captivant este destinul lucrării interpretate în aceeași seară de Orchestra Simfonică a Filarmonicii ”Oltenia”, ”Simfonia nr. 10 în Mi minor” de Şostakovici. Aceasta conține coduri legate de numele creatorului, dar și de al Elmirei Nazirova, studenta de care compozitorul se îndrăgostise.
Vittorio Parisi – dirijorul rafinat din Milano
Născut la Milano, Vittorio Parisi a studiat pianul, compoziţia şi dirijatul de orchestră la Conservatorul din oraşul natal. A fost asistentul maestrului Gianluigi Gelmetti şi s-a specializat în dirijat cu Kirill Kondrashin în Olanda. A fost prim-dirijor la ”Angelicum Theatre Orchestra” din Milano, dirijor asociat la Orchestra filarmonică a Conservatorului din Milano și director artistic şi prim-dirijor al Orchestrei “I Solisti Aquilani”. În domeniul muzicii contemporane activează ca director artistic şi dirijor al “Dédalo ensemble” din Brescia (din 1995).
A realizat numeroase înregistrări live sau de studio cu muzică simfonică şi de operă, colaborând cu celebre case de discuri precum Naxos, Dynamic, Bongiovanni, Stradivarius. Din 1997 este profesor de dirijat la Conservatorul din Milano.
Adela Liculescu – premiul special pentru cel mai bine clasat pianist român
Adela Liculescu a fost distinsă cu premiul special pentru cel mai bine clasat pianist român la Concursul Internaţional „George Enescu” 2014. Palmaresul său este mult mai bogat, pianista s-a aflat pe lista câştigătorilor a două mari competiţii de gen şi a obţinut Premiul I la Concursul pentru pian „Elena Rombro Stepanov” de la Viena în 2012, s-a clasat pe Locul 5 şi a primit Premiul Special „Molly Joó-Máthé” la cea de a 14-a ediţie a Concursului Internaţional de Pian Beethoven tot la Viena, în 2013. La 21 de ani, studentă a Universitătii de Muzică şi Arte din Viena este o artistă matură care a avut deja ocazia să interpreteze muzică de cameră în compania unor artişti consacraţi precum Domenico Nordio, Alexander Sitkovetsky, Diana Ketler şi Natalia Lomeiko.
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/camerame/public_html/estv.ro/wp-content/themes/smartmag/partials/single/layout-cover.php on line 65