Vineri, 1 februarie 2019, începând cu ora 19:00, Orchestra Simfonică a Filarmonicii “Oltenia”, sub bagheta maestrului Giovanni Panella, Italia – Argentina și în interpretarea violonistului Gabriel Niță, vă invită la un Concert Ceaikovski.
În program:
César Franck / Giovanni Panella: ”Pičce héroďque” în Si minor pentru orchestră
Tomaso Antonio Vitali / Ottorino Respighi: „Ciaccona” în Sol minor pentru vioară, orchestră de coarde și clavecin
Piotr Ilici Ceaikovski: Simfonia nr. 5 în Mi minor, op. 64
Nimic nu ne inspiră mai mult, în această iarnă, ca muzica plină de culoare şi originalitate a lui Piotr Ilici Ceaikovski, sub bagheta maestrului Giovanni Panella, născut în Italia şi stabilit în Argentina. Muzician cu preocupări artistice diverse: producții simfonice, camerale și de operă, dirijor și compozitor, Giovanni Panella va dirija la 1 februarie, ora 19, pe scena Filarmonicii oltene, Simfonia nr. 5 de Ceaikovski, o lucrare de o frumuseţe melodică şi o prospeţime aparte. Dedicată lui Theodor Ave-Lallemann, directorul Societăţii Filarmonice din Hamburg, a fost cântată în primă audiţie la Sankt Petersburg (5 noiembrie 1888), sub conducerea autorului. Lucrarea reia într-o anumită măsură problematica filosofică dezbătută în Simfonia nr. 4, pretextul programatic fiind de această dată lapidar: „Cea mai deplină supunere în faţa destinului…”
Publicul este invitat să se bucure, în deschiderea serii, de muzica semnată de César Franck, ”Pičce héroďque”, orchestrată de Giovanni Panella; născut în anul 1985, a început de timpuriu educația muzicală, la doar 14 ani studiind deja dirijatul coral (cu maestrul Pio di Meo) și cel orchestral (cu maestrul Gian Luigi Zampieri). Este absolvent al Conservatoarelor “L. Refice” din Frosinone (compoziție și dirijat coral) și “San Pietro a Majella” din Napoli (dirijat orchestră); s-a perfecționat la Academia Chigiana din Siena, sub îndrumarea maestrului Gianluigi Gelmetti. Din 2011, îți desfășoară activitatea artistică în America de Sud, cu precădere în Argentina, colaborând cu orchestre importante: Orquesta de la “Casa de la Opera de Buenos Aires”, Orquesta de Cámara del Congreso de la Nación Argentina, Orquesta Municipal de Avellaneda, Orquesta Municipal de Berisso, “Opera de Mar del Plata”.
Miezul concertului este dat de splendida „Ciacconă” de Tomaso Antonio Vitali, orchestrată de Ottorino Respighi, în interpretarea violonistului craiovean Gabriel Niță; absolvent al Academiei de Muzică „Ciprian Porumbescu” din Bucureşti, la secţia interpretare muzicală – vioară, urmând în acelaşi timp şi cursurile secţiei compoziţie din cadrul aceleiaşi instituţii academice. Gabriel Niţă este laureatul multor concursuri prestigioase de vioară, naţionale şi internaţionale: „Vaclav Huml” Zagreb, Croaţia (1985), „Rodolfo Lipizer” Gorizia, Italia (1986) şi Anvers, Belgia (1995). Este membru al Uniunii Compozitorilor din România şi al Academiei „Santa Cecilia” din Roma, autor a peste 300 de lucrări ce cuprind compoziţii şi aranjamente pentru orchestră; pasiunea componistică fiind recunoscută şi prin faptul că este reprezentantul pentru Europa al Make Music Finale Software developement. Violonistul craiovean a scris recent orchestraţia Concertului nr. 2 în Si minor „La Campanella”, a Concertului nr. 4 în Re minor şi a Concertului nr. 5 în La minor pentru vioară de Niccolň Paganini.