Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a avut astăzi o intervenție online în cadrul lucrărilor Adunării Generale a Asociației Orașelor din România.
Cu această ocazie, premierul Ciucă le-a mulțumit primarilor pentru modul în care au gestionat efectele pandemiei de COVID-19 şi în care s-au organizat la nivel local pentru a sprijini refugiații ucraineni, afectați de agresiunea militară rusă.
Șeful Executivului a apreciat colaborarea între Guvern și Asociația Orașelor din România și a precizat că acordă o atenție semnificativă solicitărilor venite din partea autorităților administrației publice locale deoarece acestea reflectă așteptările cetățenilor care se află în prim-planul actului de guvernare. De asemenea, prim-ministrul a accentuat necesitatea aplicării soluțiilor aprobate de Guvern pentru protejarea cetățenilor și economiei de efectele creșterii prețurilor la energia electrică și gaze naturale. În acest sens, a menționat Ordonanța de Urgență care asigură predictibilitate prețurilor la energie și gaze până la 1 aprilie 2023.
”Pentru mine este foarte important să avem acest dialog pentru ca împreună să identificăm soluții la solicitările dumneavoastră. Ceea ce ne semnalați înseamnă, practic, reflecția așteptărilor cetățenilor. Așa cum este scris în Programul de Guvernare, în centrul întregii noastre activități, se află cetățeanul. Împreună găsim soluțiile potrivite astfel încât cetățenii să sufere cât mai puțin ca urmare a creșterii prețurilor la energie și gaze naturale”, a afirmat premierul Nicolae-Ionel Ciucă.
În cadrul intervenției, prim-ministrul a declarat că reforma administrației publice locale, prin digitalizare și debirocratizare, în vederea optimizării activității administrative și recuperării decalajelor între județe, reprezintă o prioritate a guvernării. Totodată, în ceea ce privește consolidarea procesului de descentralizare a competențelor către administrația publică locală, este foarte important ca transferul competențelor să se realizeze către nivelul cel mai apropiat de nevoile cetățenilor și ale mediului privat, a subliniat premierul Ciucă.
Cu privire la investiții, prim-ministrul a precizat că România va beneficia, prin PNRR și prin Cadrul financiar multianual 2021-2027, de aproape 80 de miliarde de euro, fonduri care reprezentă o importantă șansă pentru dezvoltarea comunităților locale.
”Solicit autorităților locale să dea dovadă de responsabilitate și implicare în utilizarea banilor europeni fie că vorbim despre actualul cadru financiar, cât și despre finalizarea proiectelor demarate și asumate prin cel aferent perioadei 2014-2020, care a beneficiat de trei ani de prelungire”, a subliniat șeful Executivului.
Premierul Ciucă a mai arătat că autoritățile locale sunt pregătite să valorifice aceste fonduri, în acest sens menționând că, începând din 1 aprilie, au fost lansate apelurile de proiecte dedicate autorităților locale, finanțate prin PNRR, componenta Valul Renovării.
Proiectele legate de îmbunătățirea infrastructurii de transport, cu accent asupra mobilității urbane verzi, finanțate tot din fonduri europene, sunt măsuri incluse în prioritățile guvernamentale.
Un alt instrument pentru reducerea decalajelor de dezvoltare între mediul rural și urban, menționat de premierul Ciucă, este Programul Național Anghel Saligny. Finanțarea acestui program va fi suplimentată pentru a acoperi toate solicitările administrațiilor locale.
De asemenea, prim-ministrul a afirmat că reformele privind Codul amenajării teritoriului, urbanismului și construcțiilor, politica urbană, Strategia Națională a Locuirii, Legea zonelor metropolitane, sunt în lucru la nivelul ministerelor de linie, pentru care este nevoie și de aportul autorităților locale.
Premierul a dat asigurări că Guvernul va susține și va sprijini orașele mici și mijlocii în procesul de atragere a fondurilor necesare implementării proiectelor aferente PNRR, asigurând, totodată, cofinanțările de care acestea au nevoie.