Viitorul Guvern va avea legitimitatea necesară pentru stabilirea nivelului salariului minim pe economie garantat în plată în anul 2017, în condițiile în care partidul care a câștigat alegerile din 11 decembrie 2016 și-a asumat nivelul salariului minim în programul de guvernare, a precizat premierul Dacian Cioloș în Consiliul Național Tripartit.
“Partidul care a câștigat alegerile și-a stabilit o cifră clară în programul de guvernare, pe care și-a asumat-o politic. Dacă acest guvern ar lua o decizie pe baza negocierilor cu sindicatele și patronatele, cu o săptămână sau două înainte de instalarea noului guvern, ar putea fi acuzat că abuzează de responsabilitatea pe care o are. Pe de altă parte, în cazul în care acest guvern ar promova o Hotărâre cu acea sumă, ar însemna că ne-am asumat-o fără a avea vreo analiză în spate”, a declarat primul-ministru Dacian Cioloș.
Premierul a mai transmis partenerilor sociali că, într-un alt context decât cel al alegerilor, guvernul actual ar fi stabilit nivelul salariului minim pe economie garantat în plată pentru anul 2017, la un nivel apropiat de cel propus de confederațiile sindicale.
Șeful Executivului a mai spus că va discuta cu conducerea partidului politic care a câștigat alegerile pe mai multe teme de guvernare, între care și salariul minim, precizând că în acest moment are în vedere două scenarii. Dacă noul guvern se va instala până la sfârșitul anului, atunci va avea posibilitatea să își asume formal nivelul promis în programul de guvernare, iar dacă preluarea guvernului se va face la începutul anului viitor, actualul guvern va aproba, în ultima ședință din 2016, o hotărâre prin care să mențină nivelul actual al salariului minim și în luna ianuarie 2017, urmând ca pentru restul anului să fie stabilit un alt nivel. Potrivit prevederilor legale, Guvernul are obligația să stabilească până la sfârșitul anului în curs, nivelul salariului minim garantat în plată pentru anul viitor.
În cadrul Comisie de Dialog Social, care va avea loc joi, la Ministerul Muncii, se va discuta și pe marginea mecanismului transparent de stabilire a salariului minim, care este în prezent elaborat de o echipă de experți de nivel înalt, în cadrul unui contract finanțat de Comisia Europeană.
Premierul Dacian Cioloș și ministrul Muncii, Dragoș Pîslaru, au mulțumit partenerilor sociali pentru colaborare și i-au invitat să continue consultările, dar informal, pe marginea proiectului Legii salarizării unitare. Guvernul, împreună cu sindicatele și patronatele au convenit să publice proiectul Legii salarizării unitare, conform principiilor transparenței promovate de actualul guvern, pentru a putea fi consultat, ca un demers complementar procesului de dezbatere publică.
Notice: Trying to access array offset on value of type bool in /home/camerame/public_html/estv.ro/wp-content/themes/smartmag/partials/single/layout-cover.php on line 65