Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, a prezidat miercuri, 25 septembrie, cea de-a treia reuniune din acest an a Comitetului Național pentru Aderarea României la OCDE (Comitetul Național). Au participat reprezentanții tuturor instituțiilor de resort implicate în procesul de aderare.
Discuțiile au avut ca obiectiv coordonarea eforturilor instituționale necesare pentru avansarea procesului de aderare a României la OCDE, cu accent asupra evoluțiilor anticipate în semestrul II 2024 și începutul 2025. Au fost trecute în revistă stadiul procesului de aderare din perspectiva progreselor din ultima perioadă și a priorităților pe termen scurt.
Premierul Marcel Ciolacu a punctat principalele evoluții din proces, amintind că în urma evaluărilor susținute în cadrul Comitetelor OCDE, România a reușit să obțină până la acest moment 5 avize formale din cele 26 prevăzute, în cadrul Comitetului pentru Concurență, Comitetului pentru Politica de Dezvoltare Regională, Comitetului pentru Industria Siderurgică, Comitetului pentru Construcțiile Navale și Comitetului Înalților Funcționari pentru Buget.
Prim-ministrul României a solicitat instituțiilor cu atribuții să mențină în atenție cele peste 20 de evaluări programate până la finalul anului 2024 în domenii precum protecția consumatorilor, afaceri sociale, comerț, agricultură, investiții, politici digitale, conduita responsabilă în afaceri, educație, politici de reglementare, pescuit, pensii private, sănătate.
Membrii Comitetului au făcut și o trecere în revistă a recomandărilor prioritare primite de România în cadrul primei runde de evaluări susținute în unele Comitete OCDE, în domenii precum: mediu, deșeuri, guvernanța publică, guvernanța corporativă, conduita responsabilă în afaceri, pensii private, impozitare. Pentru îndeplinirea acestora sunt avute în vedere întărirea coordonării interinstituționale, axarea eforturilor pe recomandările cu potențial legislativ sau normativ, respectiv clarificarea așteptărilor de aliniere la standardele Organizației, prin interacțiunea susținută cu Secretariatul OCDE.
„Avem o perioadă intensă până la sfârșitul anului în cadrul procesului de aderare la OCDE, pe care este necesar să o pregătim cât mai bine, inclusiv în context electoral. Până în prezent, România a avut o evoluție pozitivă. Trebuie să menținem acest ritm și în perioada următoare, când sarcinile devin din ce în ce mai complexe pentru noi. Nivelul de reprezentare, interacțiunile de fond cu membrii Organizației în cadrul evaluărilor viitoare, atenția în îndeplinirea recomandărilor prioritare sunt esențiale pentru a consolida progresele de până acum și a asigura încadrarea în calendarul de aderare asumat politic”, a afirmat premierul Marcel Ciolacu.
Informații suplimentare:
România a devenit stat candidat la OCDE în ianuarie 2022, primind Foaia de parcurs în iunie 2022. Acest document stabilește termenii, condițiile și procesul de desfășurare a aderării la Organizație. România a depus în decembrie 2022 Memorandumul inițial, care face o autoevaluare a legislației, politicilor și practicilor interne, prin raportare la instrumentele legislative OCDE.
România se află în etapa de evaluare tehnică din partea celor 26 de Comitete incluse în Foaia de Parcurs, eforturile fiind axate pe implementarea recomandărilor prioritare primite din partea acestora și pe susținerea evaluărilor sectoriale. Se lucrează în paralel pe toate domeniile generale de politici și cu toate comitetele/grupurile de lucru sectoriale incluse în Foaia de parcurs.
Comitetul Național pentru Aderarea României la OCDE este constituit din ministerele, instituțiile și autoritățile publice cu atribuții în cadrul procesului de aderare, acesta fiind condus de prim-ministrul României. Comitetul Național stabilește liniile de acțiune în vederea îndeplinirii condițiilor prevăzute în Foaia de parcurs pentru aderarea României la OCDE, agreează deciziile pentru alinierea legislației, politicilor și practicilor României la cele ale Organizației și formulează propuneri pentru soluționarea blocajelor care ar putea să întârzie procesul de aderare.

Comentarii

comentarii

Comments are closed.

Te rugam dezactiveaza functia ADBLOCK din browserul tau pentru a avea acces pe site ! Multumim !