Iubitorii carturilor electrice au începând de miercuri, o nouă posibilitate de distracție în Craiova. „Amenajate cu sprijinul Primăriei Craiova, pe Velodromul din Parcul Nicolae Romanescu, circuitele de karting electric sunt special concepute pentru a oferi piloților o experiență unică, în condiții de deplină siguranță”, după cum afirmă organizatorii.
Activitățile vor fi disponibile publicului larg, atât pentru adulți cât și pentru copii, începând cu vârsta de 7 ani, care își vor putea testa abilitățile de piloți pe autovehicule electrice. Karturile au fost realizate de cinci studenți craioveni, care au aplicat pentru o finanțare de 50.000 de euro în cadrul unui proiect realizat sub egida Centrului de Resurse și Angajament Ford Craiova, în parteneriat cu Primăria Craiova și finanțat de Ford Motor Company. Cu suma obținută, studenții au achiziționat componentele, au configurat softul special conceput și au asamblat 15 karturi electrice personalizate, în funcție de fiecare utilizator în parte.
„Printr-un proiect comun am reușit să facem această pistă. Universitatea este o universitate antreprenorială, care se implică în proiecte. Avem peste 20 de proiecte prin care am ajutat și ajutăm diverse segmente ale populației Craiovei si Doljului. Ne-am gândit că un punct de atracție ar putea fi aceste karturi. Noi am venit cu cele 15 kerturi și Primăria Municipiului Craiova cu infrastructura și anume cu reabilitarea acestui velodrom. Cred că va fi un punct de atracție. Deja, de două zile avem semnale foarte bune, mulți oameni au intrat pe această pistă. Este o pistă cu karturi recreaționale, nu este o pistă pentru întreceri, urmează însă, pentru că vom avea karturi din ce în ce mai performante. În orice caz, aici nu este vorba de întrecere, ci de acea senzație, adrenalina pe care ți-o oferă, pentru că accelerează foarte repede”, a explicat Cezar Spînu, rectorul Universității din Craiova.
Sunt trei tipuri de karturi. Softurile sunt setate de studenți astfel încât să fie pe trei categorii de viteză: 8 km/h, 15-30 km/h sau 50 km/h. Pentru inițierea celor care vor să încerce karturile pentru prima oară există studenți voluntari. Există căști și sisteme de protecție.
La rândul său, edilul Craiovei s-a declarat încântată de acest parteneriat și chiar a făcut o tură cu unul dintre carturi. „Iată, avem și niște servicii așa cum și le doresc tinerii. Practic sunt gândite de ei și puse în practică de noi. Studenții Universității au asamblat, practic, aceste karturi. Este o senzație foarte plăcută atunci când vezi plăcerea din ochii copiilor. Nici de data asta nu am făcut-o pentru profit, am pus niște prețuri chiar modice pentru copii chiar dacă, în general, prețurile pentru karting sunt foarte mari în toată țara. Velodromul nu mai era folosit aproape deloc de bicicliști, însă ei îl pot folosi în continuare pentru că zona laterală rămâne în continuare disponibilă.În prezent este folosită prima variantă de pistă, cea mai simplă, după ce se vor obișnui cu ea, pentru cei care vor mai multă adrenalină mai avem pregătite încă trei trasee și putem schimba oricând cauciucurile, ca să aibă senzații mult mai tari decât cele de pe varianta actuală”, a punctat Olguța Vasilescu.
Traseul are 400 metri și e gândit de cei de la Facultatea de Mecanică, specializarea vehicule rutiere. Karturile sunt foarte ușor de condus chiar și pentru cei mai mici. Mașinile sunt foarte stabile, iar senzația extrem de plăcută. Pista va fi gestionată.
Încasările vor merge către Universitate pentru a asigura piesele de schimb. Finanțarea a venit de la Fundația Ford. Studenții noștri au aplicat pentru proiect, de fapt acesta este unul dintre cele 20 de proiecte finanțate de această fundație, în valoare de 15.000 dolari. Studenții noștri i-au convins că proiectul lor este foarte bun, pentru că banii nu se dau pur și simplu. Probabil vor mai asambla încă 15 karturi din banii aceia pentru că e evident că cele actuale nu vor fi de ajuns.