Cărțile sunt prieteni reci, se spune. Cu atât mai potriviți pentru sezonul cald, pentru vacanțele și drumețiile în care trebuie să ne însoțească. În ultimele luni – iunie, iulie august -, zeci de cărți au ajuns pe rafturile bibliotecii. Este vorba despre noutățile sezonului cald. Ca de fiecare dată, cărțile propuse cititorilor acoperă o gamă pe cât de diveră, pe atât de generoasă. Publicate în ultimii doi ani, 2017 și 2018, cele mai noi cărți ajunse pe rafturile bibliotecii ating o paletă extinsă de gusturi și interese de lectură, de la psihologie și formare și dezvoltare profesională la romane consacrate sau proaspăt lansate, istorie, religie și spiritualitate, la cărți teoretice, jurnale de călătorie, biografii și monografii.
Pasionații de călătorii, locuri și destinații exotice, decoruri fantastice sau doar experiențe de-o vară pot împrumuta cărțile despre „cele mai fericite locuri din lume”, ghidurile de supraviețuire în călătoriile alături de copii, perimetrul Mării Negre sau întinderile nesfârșite ale continentului african, cu diversitatea de culturi și obiceiuri, experiențele trăite în Japonia și China, narate în stilul inconfundabil al lui Nikos Kazantzakis, dar și multe altele asemenea.
Amatorii de istorie, relații internaționale și domeniile conexe au reale motive de bucurie pentru că seriile de profil s-au îmbogățit cu titluri recent lansate. Din literatura română sau străină de specialitate, cărțile disponibile pentru împrumut tratează chestiuni precum direcția în care se îndreapta umanitatea, comunismul, dinastia română, evuluția sinuoasă a educației publice în România secolelor XIX-XX, respectiv comunitățile de italieni din România, respectiv județul Dolj. Învățăturile antice cu aplicabilitate în contemporaneitate, respectiv biografiile consacrate unor personalități mondene, istorice sau politice vin să completeze o specie literară care își are adepții săi.
La fel de atractive sunt și memoriile și însemnările personale, monografiile sau romanele așezate pe rafturile bibliotecii. Scrise în limbile română și engleză, cărțile se adresează tuturor categoriilor de public, indiferent de vârstă.
Pentru că cititorii bibliotecii manifestă un interes aparte pentru cărțile de formare și dezvoltare profesională sau personală, colecția de profil a fost completată prin achiziționarea celor mai râvnite titluri apărute pe piața internă.
„Achiziția de carte este una din activitățile curente pe care o desfășurăm neîntrerupt. Practic, scurtarea timpului dintre momentul apariției unei cărți și disponibilitatea acesteia la raft este o chestiune de cea mai mare importanță pentru noi și publicul cititor în egală măsură. Facem acest lucru cu speranța că utilizatorii noștri vor continua să frecventeze biblioteca și vor considera folositoare toate proiectele care au legătură directă cu fondul de carte. Pentru a ne păstra atractivitatea, completăm în mod regulat colecțiile de carte cu cele mai noi apariții, cărțidin varii domenii, pe care cititorii noștri au posibilitatea să le împrumute la domiciliu. Subliniez și aportul pe care îl aduc posesorii de card de bibliotecă în efortul de selectare și prioritizare a titlurilor care ajung în bibliotecă. Ținem întotdeauna cont de sugestiile și interesele de lectură pe care le manifestă, iar asta face ca titlurile noastre să circule și să fie lecturate de cât mai mulți craioveni”, a declarat Lucian Dindirică, managerul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman”.
Cărțile pot fi împrumutate de la Biblioteca Județeană „Alexandru și Aristia Aman”, de la compartimentele Împrumut cărți, în fiecare zi a săptămânii, de luni până vineri, în intervalul orar 08:30-20:15. De asemenea, cărțile pot fi împrumutate și de la cele patru filiale ale bibliotecii din Craiova, cartierele Brazda lui Novac, Craiovița Nouă, Valea Roșie și Rovine.
Suplimentar, serviciul de împrumut, într-o formă mult simplificată, se desfășoară și prin intermediul proiectelor „Summer Books & Water Library”, în incinta Water Park-ului din Craiova, „Books on tracks”, în trenurile Hyperion, respectiv „Flying Books”, în cadrul Aeroportului Internațional Craiova.
Selecție de titluri:
- Adrian Cioroianu, „Aproape un secol de dinastie: povestea monarhiei române de ieri, pentru tinerii de azi şi de mâine”, Craiova, Editura Scrisul Românesc Fundaţia-Editura, 2018.
- Ana Hogaș și Ionuț Florea,„Oyibo: 2 oameni, 1 motocicletă, 14 luni în Africa..”, București, Editura Humanitas, 2018.
- Berit, Brogaard și Kristian Marlow, „Mintea supraumană sau despre genialitate ca însușire firească a creierului nostru”,traducere din engleză de Cristina Jinga, București, Editura Humanitas, 2018.
- Catherine Durandin, „România mea comunistă”, traducere din limba franceză de Doina Jela, Bucureşti, Editura Vremea, 2018.
- Cătălina Mihalache, Leonidas Rados, coord. ,„Educația publică și condiționările sale: (secolele XIX-XX)”, Iași, Editura Universității „Alexandru Ioan Cuza”, 2015.
- Constantin Avramescu, „Povestiri din alte vremi”, Bucureşti, Editura Vremea, 2018.
- Eric Weiner, „Geografia fericirii: în căutarea celor mai fericite locuri din lume”, traducere de Silvia Palade, Bucureşti, Editura Niculescu, 2018.
- Etgar Keret, „Șapte ani buni”,traducere din engleză de Ioana Miruna Voiculescu, București, Editura Humanitas, 2018.
- Ivan Kiriow și Lea Milsent, „Zapping prin științe: esențialul pe care trebuie să-l știi”, traducere din limba franceză de Andreea Floricică și Liliana Butcu, București, Editura RAO, 2018.
- Melanie Benjamin, „Lebedele de pe Fifth Avenue”, traducere din engleză și note de Florica Sincu, București, Editura Humanitas, 201
- Natalie Haynes, „Ghidul antic al vieţii moderne”,traducere din limba engleză de Mihai Moroiu, Bucureşti, Editura Baroque Books & Arts, 2018.
- Nikos Kazantzakis, „Jurnal de călătorie: Japonia, China”, traducere din greacă și note de Ion Diaconescu și Elena Lazăr, Bucureşti, Editura Humanitas, 2018.
- Sylvie Tenenbaum, „Depresia: o moştenim sau nu?”, traducere de Alex. Vlad, Bucureşti, Editura Niculescu, 2018.
- Yu Hua, „China în zece cuvinte”, traducere din chineză și note de Mugur Zlotea, Bucureşti, Editura Humanitas, 2018.