În această dimineaţă, poliţişti din cadrul Serviciului Rutier Dolj au desfăşurat o activitate de informare a participanţilor la traficul rutier, pentru prevenirea accidentelor de circulaţie generate de consumul de băuturi alcoolice.
Activitatea se desfăşoară în cadrul campaniei naţionale de informare, iniţiată de Poliţia Română şi are ca scop educaţia rutieră şi responsabilizarea participanţilor la traficul rutier, pentru creşterea gradului de siguranţă rutieră pe drumurile publice.
Facem precizarea că:
În cazul în care conducătorul de autovehicul testat în trafic are valoarea concentrației de cel mult 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, fapta constituie contravenție și se sancționează cu amendă și suspendarea dreptului de a conduce pentru 90 de zile.
Persoana care conduce un autovehicul, depistată cu o concentrație de peste 0,40 mg/l alcool pur în aerul expirat, este obligată să se supună recoltării probelor biologice, în vederea stabilirii alcoolemiei.
Refuzul ori sustragerea de a se supune recoltării de probe biologice necesare în vederea stabilirii alcoolemiei ori a prezenţei unor substanţe psihoactive reprezintă infracțiune și se pedepseşte cu închisoare de la 1 la 5 ani.
Conducerea autovehiculelor pentru care legea prevede obligativitatea deținerii permisului de conducere de către o persoană care are o îmbibație alcoolică de peste 0,80 g/l alcool pur în sânge sau se află sub influenţa substanţelor psihoactive este infracțiune.
Conducătorilor de vehicule cercetaţi pentru săvârșirea infracțiunii de conducerea unui autovehicul sub influența alcoolului sau a substanţelor psihoactive li se reține permisul de conducere până la soluţionarea dosarului penal. Cei în cauză riscă amendă sau închisoare de la 1 la 5 ani și anularea permisului.
Recomandăm tuturor conducătorilor de vehicule să respecte regulile de circulaţie şi indicaţiile poliţiştilor rutieri aflaţi în teren şi să nu conducă vehicule dacă au consumat băuturi alcoolice ori alte substanţe.
Consumul de băuturi alcoolice reprezintă principala cauză generatoare de accidente de circulaţie.
Consumul de alcool scade capacitatea de a conduce autovehicule, reduce viteza de reacţie, afectează puterea de concentrare şi vederea.
Consumul de substanţe psihoactive induce o falsă încredere în propriile simţuri, conducătorul auto asumându-şi iraţional riscuri în trafic.
Substanţele psihoactive, combinate cu alcoolul, sporesc semnificativ riscul implicării într-un accident rutier.