Muzeul Cărții și Exilului Românesc organizează vineri, 12 iulie 2024, începând cu ora 13.30, în Salonul expozițional, vernisajul expoziției de fotografie-document „Călușul doljean. Etapele unui ritual viu” și lansarea volumului „Călușul din județul Dolj, abordare etno-antropologică”, autor Mihaela Călinescu.
La acest eveniment cultural vor lua cuvântul: prof. univ. dr. Nicu Panea, Prorector Relații Internaționale și Imagine Academică în cadrul Universității din Craiova, prof. univ. dr. habil. Gabriela Păsărin, Universitatea din Craiova, conf. univ. dr. / CS II Ioana – Ruxandra Fruntelată, Universitatea din București, Institutul de Etnografie și Folclor „Constantin Brăiloiu”, Academia Română.
Evenimentul va fi moderat de către Lect. Univ. dr. Silviu Gongonea.
Studiul „Călușul din județul Dolj, abordare etno-antropologică” urmărește particularul secvențial al cetelor de călușari și evidențiază rezultatele anchetelor de teren din județul Dolj, prin investigarea analitică și prin observarea directă în contextul temporal festiv. În mod cert, dialectica imaginii necesită o privire multilaterală și, totodată, aceasta devoalează elementele rituale, ceremoniale și cele de divertisment. O atenție deosebită se concentrează asupra numeroaselor transformări, precum cele rituale sau cele de receptare și decodare a simbolurilor ce întregesc acest fapt de cultură populară. De altfel, lucrarea punctează și funcțiile actuale ale acestui ritual ce se manifestă în interculturalitate și contribuie la documentarea patrimonializării și a identităților comunitare.
Muzeul Cărții și Exilului Românesc propune publicului și expoziția etnologică temporară ce cuprinde materiale din colecțiile aflate în patrimoniul muzeului, care fac referire la acest joc-ritual.